БСП обяви, че се завръща в местната власт и си приписа балотажа в София

Сн. БГНЕС

Завръщане в местната власт, пропукване на крепости на ГЕРБ и почти двойно по-висок резултат от местния вот през 2015 г. Така коментира изборният резултат на левицата Кирил Добрев, който е зам.-председател на социалистическата партия.

"Няма окончателни резултати, но с увереност казвам, че БСП се завръща в местната власт. Имаме почти двойно по-голяма подкрепа за партията от 2015 г. Временните резултати показват, че БСП е на балотаж в 15 областни града. В няколко сме първа политическа сила. Знакови крепости на ГЕРБ се пропукаха", коментира Добрев след приключването на първия тур на местния вот.

Той призова хората да са активни на балотажа, тъй като така щели да неутрализират влиянието на корпоративния и купения вот.

"Не мога да не отбележа  ниската избирателна активност. Тя засилва влиянието на корпоративния  и купения вот, който е най-силно изразен на местните избори. Обръщам се към всеки български гражданин - един свободно изразен глас убива един купен корпоративен глас. Призовавам всички свободни български граждани да излязат да гласуват на балотажа след една седмица", каза Добрев.

БСП се похвали и с втория резултат на Мая Манолова в София. Бившата депутатка от БСП, която се яви на изборите като независим кандидат, събра над 24% от гласовете в столицата и на втори тур ще се яви срещу първата - Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), която има около 35 на сто от гласовете. "Това за левицата е първият балотаж след 2005 г. Гласовете за кандидатите на промяната са много повече от тези на Фандъкова. Софиянци да помислят една седмица и да гласуват за промяната следващата седмица", обяви Добрев.

Той определи кампанията на БСП като "най-скромната, най-пестеливата, но най-направената от сърце и душа". "Нашите кандидати бяха най-проверяваните, най-надзираваните от всички институции", коментира Добрев и завърши: "В тази връзка искам да почерпя колегите от МВР - Видин с баницата, която вчера конфискуваха като веществено доказателство".

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?