БСП обяви: Делян Пеевски превзе и СЕМ

Социалистите загубиха квотата си в медийния регулатор

снимка БГНЕС

БСП обяви, че Делян Пеевски е превзел и Съвета за електронни медии, след като партията загуби своята квота в институцията. Галина Георгиева бе избрана за член на СЕМ в сряда с подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Тя събра 94 гласа. Кандидатът на БСП Ия Петкова бе подкрепена от “Обединени патриоти“, но получи само 84 гласа.

Така Галина Георгиева, която за кратко е работила в ПРОФОН - дружество за колективно управление на сродни права в музиката, стана член на СЕМ. Тя заема мястото на Иво Атанасов, който бе единственият представител на опозицията в съвета.

"Изводът е, че Делян Пеевски превзе и СЕМ. Резултатът явно го показа. ДПС и ГЕРБ отново проявиха своята коалиция и настаниха в СЕМ поредния кандидат, удобен за Пеевски" , каза след гласуването Александър Симов от БСП. 

Според него новият член на СЕМ е удобната марионетка, която ще изпълнявала точно това, което и кажат. По думите му политическите андроиди в СЕМ се увеличават.

Председателят на комисията по култура и медии и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов отхвърли обвинението. Георгиева била негова кандидатура и Пеевски нямал нищо общо.

"Ако има някой в този парламент, който да е изказа в публично позицията си за Пеевски - това съм аз. Почти не си говоря с Пеевски, както с г-н Доган не си говоря много отдавна. Говоренето на опозицията не е ползотворно и хубаво.Това говорене не е опозиционно и не е градивно. Тази форма на говорене обижда едни млади момичета", каза той.

От ДПС също отрекоха да имат нещо общо с назначаването на Георгиева. „Изказването на БСП е израз на висша политическа безпомощност", каза депутатът от Движението Велислава Кръстева.

Преди да бъде избрана за член на СЕМ, Георгиева е работила 3 месеца в „ПРОФОН“. Икономист по образование е. Била е мениджър национални продажби в "Нетера комуникейшънс".

Липсата на медиен опит си проличала и при изслушването на Георгиева пред ресорната парламентарна комисия. Там тя обяснила, че ще работи за това решенията в СЕМ да се взимат "колегиално". Не обърнала обаче съществено внимание на работата на съвета. Повишаването на медийната грамотност за нея било от основно значение, обяснила тя, въпреки че тази тема няма общо с дейността на регулатора.  

Иво Атанасов, който сега си тръгва от СЕМ, бе предложен за член на съвета от БСП. Той бе единственият, който гласува против избора на Емил Кошлуков за временен генерален директор на БНТ след отстраняването на Константин Каменаров. След това Иво Атанасов гласува срещу Кошлуков и по време на избора му за постоянен шеф на телевизията. 

Кандидатурата на БСП Ия Петкова е главен асистент в катедра "Стопанско управление" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 2017 г. работи за Европейския парламент в Брюксел, а през 2002 г. - за "Институт за световни ресурси" във Вашингтон. В момента тя е част от ръководството на НДК и заема позицията ръководител направление "Стратегическо развитие, маркетинг, реклама и продуцентска дейност".

Споделяне

Още от България