БСП обяви "голяма лява коалиция" с АБВ, "Движение 21" и Кадиев

Георги Първанов и Румен Петков няма да са в листите

БСП обяви "голяма лява коалиция" с АБВ, "Движение 21" и Кадиев

Голяма лява коалиция за предсрочните парламентарни избори на 11 юли ще има. Най-голяма степен на готовност при преговорите има с АБВ на Георги Първанов, "Движение 21" на Татяна Дончева, както и с Георги Кадиев. От в събота започва подписването на споразумения, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на "Позитано" 20.

"Голяма лява коалиция ще има. Тя не е лесна, но е необходима за България, особено в условията на социално-икономическата криза и след управлението 10 години на ГЕРБ. България има нужда от лява политика и отваряне на ветрилото към ляво център. Много години наред през целия преход левицата се роеше и животът показа, че малките партии, откъснали се от БСП, не винаги успяват да влязат в парламента, а хората, които ги харесват и гласуват за тях се чувстват непредставени. По тези две причини потърсихме диалог за обединение в ляво и провеждане на политика на отваряне на ветрилото и към център", каза тя,.

Обединението обаче отново ще се казва "БСП за България". Досегашните партньори остават, а към формата ще сключват споразумения за присъединяване, подкрепа и правене на общи политики.

Георги Първанов и Румен Петков няма да бъдат в листите по тяхно желание, каза Нинова. Двамата обаче ще предложат представители на АБВ.

Националният съвет ме упълномощи да водим преговори и с други партии и го правим от две-три седмици, каза още Нинова.

По думите на Нинова предстои уточняващ разговор с Татяна Дончева, която на последните избори беше в "Изправи се! Мутри вън" с Мая Манолова и "Отровното трио".

"С много висока степен на увереност твърдя, че този нов и широк формат ще доведат до по-добър резултат за левицата и за партиите в ляво, ще отвори диалога към политики в ляво-център, и ще даде възможност за промяна в политиките в България да бъдат лявоцентристки, и отваря широка врата за едно лавоцентристко управление", каза още лидерът на БСП.

Не се предвиждат и не се водят преговори с Мая Манолова, заяви лидерът на сциалистите. Тя уточни, че такива не са водени и с бившия лидер на БСП Жан Виденов, който наскоро обяви създаването на нова лява партия.

До обединение с партиите на бивши социалисти се стигна след катастрофалния изборен резултат на БСП на миналите избори. За пръв път от 20 години насам формацията стана трета сила и загуби почти половината от избирателите, подкрепили я на предходните избори през 2017 г. Тогава за социалистите гласуваха 955 490 души, а сега - 480 124. Партията се срина дори под резултата си след катастрофата с кабинета "Орешарски" през 2014 г., когато е получила 505 527 гласа.

По-късно пред БНР Николай Хаджигенов от "Отровното трио" обяви, че и без Дончева коалиция "Изправи се! Мутри вън" ще има: "Преговорите почти са финализирани, надявам се до няколко дни да приключим. Ще има коалиция "Изправи се! Мутри, вън" – 99 на сто е сигурно. Как ще се отразят действията на Татяна Дончева? Всъщност никак. Това е причината, поради която предишния път, съставяйки коалицията, решихме да използваме три мандатоносителя със сходни характеристики, за да може едно такова действие да не ни се отрази негативно. Електоралната тежест на "Движение 21" е известна от много години, откакто съществува, така че няма как да бъде проблем или щета или каквото и да е било".

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори