БСП обяви графика на срещите за антикорупционния си закон

БСП обяви графика на срещите за антикорупционния си закон

Анонсираните от БСП консултации с професионални гилдии по проекта ѝ за антикорупционен закон започват на 24 август със Съюза на съдиите в България. На 28 август ще е срещата с Висшия адвокатски съвет, на 30 август е разговорът с Върховния административен съд, а на 31 август с главния прокурор. Графикът бе съобщен във вторник от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Тя уточни, че след като приключат тези разговори, ще има финална среща с президента Румен Радев и в началото на септември заседание на Националния съвет на БСП, на което законопроектът да бъде одобрен и след това внесен за обсъждане в Народното събрание.

БСП обяви по-рано, че нейният проект за антикорупционен закон е алтернативен на този, който ще внесе Министерството на правосъдието. ГЕРБ и БСП не спират да разменят взаимни критики по проектите си, които към момента не са финализирани, но всяка от партиите твърди, че именно нейният ще пребори корупцията по върховете на властта.

Какви са идеите в двата проекта, може да видите тук.

Нинова обяви графика на срещите по време на пресконференция, в която показа писмо-идулгенция от прокуратурата, че името ѝ не е намесено в разследвания за "Цанков камък". По думите ѝ атаката на ГЕРБ срещу нея и партията била заради готвения антикорупционен закон.

Малко по-късно зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призова БСП да бъдат активни при обсъждането на антикорупционното законодателство. ГЕРБ ще бъде с протегната ръка, защото е необходим консенсус, каза той.

"Нека на 1 септември, когато ще се обсъжда законодателството, което се предлага от изпълнителната власт - те да бъдат активни. Ние ще бъдем с протегната ръка, защото знаем, че едно законодателство да бъде устойчиво и стабилно, трябва да намерим политическия консенсус", коментира Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България