БСП обяви Валери Симеонов за един от най-сериозните проблеми на демокрацията

БСП обяви Валери Симеонов за един от най-сериозните проблеми на демокрацията

БСП обяви лидера на НФСБ и заместник-председател на парламента Валери Симеонов за "един от най-сериозните проблеми на българската демокрация".

"Цинизмът, който проявихте към майките на деца с увреждания, не е бил случайна проява на социална неадекватност. Днес заплашвате журналисти. Какво да очакваме до края на мандата? Проблемът, г-н Симеонов, не са медиите", каза Антон Кутев (БСП) от парламентарната трибуна.

Изказването му бе по повод отправените по-рано тази седмица от Валери Симеонов обвинения в корупция към двама журналисти от бТВ.

Изявлението на Валери Симеонов бе направено във вторник в ефира на БНТ. Той обясни как шефът на новините в бТВ Венелин Петков и водещият на сутрешния блок Антон Хекимян не са реагирали на твърденията на собственика на Efbet Цветомир Найденов за Васил Божков. Венелин Петков обяви, че ще съди лидера на НФСБ за думите му.

С позиция срещу Симеонов излязоха и журналистите от дирекция "Информация" на БНТ, след като националистът обясни, че журналистите в БНТ нямат право на позиция. В четвъртък вечерта призив към българските власти излезе и международната организация "Репортери без граници".

Сега и БСП реши да защити журналистите

"Изразяваме сериозната си загриженост за състоянието на медийната свобода в България. Обвиненията в корупция за публични личности трябва да бъдат надлежно доказвани преди да бъдат отправени, защото в противен случай те се превръщат в клевета", каза Кутев.

Той остро разкритикува призивите на лидера на НФСБ към прокуратурата да започне да "привиква" журналисти.

"Не можете дори да си го помисляте (това нещо), защото с подобни мисли в главата ставате опасни за демокрацията. Със сигурност не можете да управлявате европейска държава, докато не разберете, че има ценности, които са над личното ви его. Тези ценности не можете да ги поставяте под съмнения. Не и в нашата държава, не и в нашата демокрация", каза Кутев за скандалите.

По думите му, "нещо мръсно и нечистоплътно броди из коридорите на властта и всички го усещаме".

"Журналистите го и виждат. Тези от тях, които още не са се поддали на страха и малодушието, го отбелязват и разказват. Точно тези журналисти трябва да защитаваме, а не вие да ги заплашвате", добави депутатът.

Малко по-късно от изказване на Валери Симеонов се разбра, че единствените доказателства за тежките му обвинения към журналистите от бТВ са твърденията на собственика на Efbet Цветомир Найденов.

Други са виновни за Божков

Преди дни лидерът на НФСБ обяви, че проблемът с таксите, които е плащала лотарията на хазартния бос Васил Божков, е в "подкупната" Комисия по хазарта. Сега той разви тезата, че вината е на БСП.

"Хазартът на Васил Божков винаги е бил под чадъра на БСП", каза Симеонов. Той определи изявлението на Кутев като "империята отвръща на удара". По думите му империята есъставена от "БСП, ДПС и една национална телевизия".

"(През) 2013 г., когато лотариите бяха освободени от всякакъв данък такса, предложението, което беше гласуване за освобождаването е допуснато точно от Румен Гечев, Георги Кадиев и представители на БСП", каза още Симеонов.

"Това е част от мащабната битка срещу престъпното организиране и провеждане на хазартните игри в България. Нищо друго. Не става въпрос за лична позиция на г-н Кутев, не става въпрос за позиция на БСП, а за един пореден епизод от битката срещу хазарта на Васил Божков", каза още Симеонов.

"Забележете от съвсем скоро, буквално от часове се появи и беше осветлен един от най-сериозните играчи в тази империя. Един от най-сериозните участници - Русия. Както знаете вчера Сергей Наришкин, шефа на Външното разузнаване на Русия поиска освобождаването на Васил Божков без каквото и да е основание от шейха на Дубай. Как ще се развиват събитията не мога да предрека, но това е една тежка и опасна битка, която се води. В тази битка БСП виждате на коя страна застава", каза още той.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?