БСП обявява ляв завой на конгреса

Експерти на БСП са подготвили радикални промени в управленската програма на партията до края на мандата ѝ, които ще бъдат разгледани на партийния конгрес в събота, научи Mediapool. В петък новата проектопрограма, в която отчетливо личи ляв завой, бе разгледана на закрит партиен пленум в присъствието и на министъра на финансите Пламен Орешарски, защото част от предложенията в програмата засягат пряко разходната част на бюджета.

Прозрачната цел в социално-икономическата политика на партията е да бъде убеден разочарованият електорат на левицата, че БСП си е тяхната партия и да я припознае отново на местните избори. След поражението на изборите за Европарламент миналия месец премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев каза, че освен актуалните скандали за корупция, причина за резултата е и правителствената политика, която голяма част от левия електорат приема за дясна.  

Програмата предвижда здрави бюджетни харчове, които ще отидат за вдигане на пенсии и заплати и раздаване на бонуси, като същевременно данъците ще се намаляват. Малко преди петъчния пленум Станишев заяви при представянето на поръчани от президента доклад и стратегия за социално-икономическото развитие, че няма да позволи необосновани искания и натиск за по-високи доходи да разклатят финансовата стабилност на страната.  

Документът на БСП предвижда оптимизиране на болничната мрежа, като 28-те областни и петте университетски болници ще получат статут на публични здравни заведения. Лечението в тях ще се извършва само със заплащане от Здравната каса по клиничните пътеки.

Предвижда се да отпадне здравната потребителска такса за жени, навършили 60 години, и мъже над 63 години.

В проектопрограмата е записано да се направи проверка на най-големите приватизационни сделки и концесионни договори, а при новите договори за приватизация да се проверяват стриктно източниците на финансиране.

Да се забрани замяната на държавни и общински имоти с частни, замислят левите.

Възможно най-бързо да започне работа Националната агенция за сигурност (НАС), като ресурсите ѝ ще се включат в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

БСП замисля и промени в политиката по доходите и осигуряването. Така във варианта на програмата, внесен на пленума, експертите предлагаха два разчета за доходно облагане. Според първия от догодина се въвежда плосък данък от 10%, което ще донесе на хазната 39 млн. лв. повече приходи от ДОД. Според този вариант необлагаеми ще са 200 лв., а над тях доходите ще се облагат с 10%. След края на пленума стана ясно обаче, че идеята за плоския данък, горещо подкрепяна от част от дясната опозиция, е била отхвърлена.

Вторият разчет предвиждаше прогресивно облагане с намалени ставки, при което приходите от ДОД ще спаднат с 558 млн. лв. При този вариант необлагаеми ще са 200 лв., доходите над 200 лв. до една средна за страната заплата ще се облагат с 10%, доходите между една и две средни заплати – с 16%, а над 2 средни заплати – с 24%. Този разчет също е бил отхвърлен с мотива, че трябва да се видят внимателно възможностите на бюджета, да се проведат консултации и тогава да се излезе с предложение.

По отношение на пенсиите от БСП предлагат ежегодно индексиране по швейцарското правило от 1 юли. Експертите са записали и отстраняване на диспропорциите в размера на пенсиите, което ще се осъществи на три етапа. Първият ще включва актуализиране от 1 октомври 2007 г. на пенсиите за трудов стаж и възраст, отпуснати преди 2000 г., което ще струва 200 млн. лв. Вторият е актуализиране от 1 октомври 2008 г. на останалите пенсии, отпуснати преди 2000 г., което ще означава допълнителен разход 226 млн. лв. на година. При третия етап от 1 октомври 2009 г. ще се актуализират всички пенсии, отпуснати преди 2000 г. според осигурителния доход от 2005 г.  Това ще струва още 330 млн. лв. на година.

Според проекта БСП предлага да се намалят осигурителните вноски с 3% от 1 януари 2008 г., което означава 390 лв. по-малко в НОИ. Това предложение „малко” ще се рита с искането на НДСВ осигурителната тежест да се намали с 3 пункта, но от 1 юли в замяна на подкрепата на жълтите за вдигане на пенсиите от 1 юли с 10%..

По-нататък в проектопрограмата продължават обещанията за развързване на кесията. Така например ще се осигури ежегоден ръст на заплатите в бюджетната сфера с не по-малко от 10% от 1 юли всяка година (разходът ще е нови 500 млн. лв. на година). Ще се разреши на шефовете на държавни и общински фирми да дават и още едно увеличение до 10%, за сметка на преструктуриране и оптимизиране на дейността.

Предвидени са и мерки за подобряване на научната дейност, като парите за фонд “Научни изследвания” ще се вдигнат от догодина 4 пъти и ще станат 60 млн. лв. Ако частник инвестира в наука, на всеки вложен лев държавата ще дава допълнително 50 ст., обещават още социалистите.

Държавата ще поеме 50% от таксата за детска градина на родители с ниски доходи (още 11 млн. лв. от хазната). Ще се въведат и облекчения за студентско кредитиране.

В събота конгресът на БСП, след като утвърди новата програма на левицата, ще даде мандат на Висшия партиен съвет да води разговори с коалиционните партньори за реализирането ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от България