БСП обжалват кметския избор във Велико Търново

Да се обяви за недействителен резултатът от втория тур на изборите за кмет на Велико Търново и да бъде отменено решението на общинската избирателна комисия, с което за избран кмет е обявен Румен Рашев, настоява коалиция "Обединена левица", съобщи БТА.

Лявата коалиция е внесла днес жалба във Великотърновския окръжен съд.

Според жалбоподателите при гласуването на втори тур са допуснати съществени нарушения на Закона за местните избори, които опорочили изборния процес и оспорват валидността на вота.

В жалбата се настоява за пълна проверка на изборните книжа във всичките 130 избирателни секции в община Велико Търново, както и за повторно преброяване на всички бюлетини.

Да бъде спряно изпълнението на решението на ОИК за резултата от изборите, както и Румен Рашев да не заема изборната длъжност до окончателното произнасяне на съда, се иска още в жалбата.

Според закона за местните избори обжалването на изборните резултати не спира решението на ОИК за избран кмет, коментират юристи.

Според окончателните резултати от балотажа на 2 ноември във Велико Търново Румен Рашев, издигнат от дясна коалиция, спечели втори кметски мандат със 118 гласа пред кандидата на "Обединена левица" Драгни Драгнев.

Освен жалбата на коалиция "Обединена левица" във Великотърновския окръжен съд през седмицата са постъпили още седем жалби от кандидат-кметове на населени места, партии и коалиции срещу решения на ОИК във Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Стражица и Полски Тръмбеш.

В повечето от тях се посочва, че големият брой недействителни бюлетини на първия тур на изборите са резултат от организационни пропуски, които опорочават вота.

Първите заседания по жалбите са насрочени за следващата седмица. Според закона съдът се произнася по всяка жалба в 14-дневен срок.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?