БСП очаква парламентарно представление с изслушванията за ВСС

Ще станем свидетели на парламентарно представление, коментира Мая Манолова от БСП преди изслушванията на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота.

"От неправителствените организации наистина са направили каталог с въпроси, които да покажат отношението на кандидата към независимостта на съдебната система и отказа на досегашния ВСС да стане гарант за това да не бъде допускано влияние върху нея. Очакването е прекалено, защото в рамките на 10 минути не могат да бъдат зададени всички удобни и неудобни въпрос. Но пък нека да не забравяме, че биографиите и концепциите са вече на сайта и от тях може да се направят изводи за кандидатите. Хората от неправителствения сектор са достатъчно навътре, за да видят за какъв кандидат става дума", каза Манолова във вторник сутринта пред БНР.

"Днес можем да излъжем Брюксел, че сме провели публичен дебат и избор, но  дейността на днешните кандидати ще стане ясна още утре, когато те заработят", допълни тя.

"Нося отговорност, че съм подкрепила досегашния ВСС. Но тогава нямах кандидат. Сега съм предложила кандидатура, която би правила чест на парламента. Ако бъде избран моят кандидат, ще бъда отговорна за неговото поведение и за това, което ще каже днес. Виждам опити недоверието да бъде опровергано с безупречни кандидатури. Изслушването не е последното действие от тази пиеса. После ще стане ясно как ще се работи и кой кого е предложил", каза още Мая Манолова, която е член на правната комисия в парламента.

Тя увери, че БСП не участва в договорки и няма договорка за разпределение на местата във ВСС. Абсурдно е управляващите да приемат нашите четири предложения. Ще стане ясно буквално след дни кой ще бъде избран. Добре е да бъдат избрани безупречни професионалисти и смели хора. Нека да не бъдем предварително пристрастни. Не правят добра услуга на Юлиана Колева депутатите от ГЕРБ, които я защитават. Ще бъда коректна и ще кажа, че това е добър професионалист, каза още Мая Манолова.

ДСБ предупредиха за политически договорки при излъчването на ВСС.

ДСБ, които не издигнаха кандидати за членове на ВСС, защото не смятат, че е работа на политически орган като Народното събрание да излъчва хората в съдебната власт, няма да участват и в гласуването на парламентарната квота. Видяхме, че дори квалифицираното мнозинство от две трети не помага да се избират най-достойните кандидати, а се стига до сговаряне на политическите партии, коментира преди ден Екатерина Михайлова от ДСБ. Депутатите от партията обаче уточниха, че ще участват в изслушванията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?