БСП очаквано издигна Ивилина Алексиева за шеф на ЦИК

Ивилина Алексиева. Сн. БГНЕС

Без изненада, БСП предложи за председател на ЦИК Ивилина Алексиева. Това стана във вторник, когато изтече крайният срок за номиниране на четиричленното ръководство на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Както се очакваше, ГЕРБ също издигат председател на ЦИК - юристката Мария Златарева, но не защото очакват кандидатурата да бъде приета, а да демонстрират правото си като най-голямата парламентарна група, макар и в опозиция, да излъчи ръководител.

ДПС и "Атака" са се съобразили с предварителното негласно разпределение между парламентарните групи, че социалистите ще имат председател в ЦИК, Движението за права и свободи – секретар, а партията на Борисов и националистите – заместник-председатели.

За да са валидни решенията на ЦИК, трябва да са подписани от нейния председател и секретар.

"Атака" предлага за зам.- председател Мария Мусурлиева, а ДПС са излъчили досегашния секретар на комисията Севинч Солакова за същата позиция.

Парламентарната група на Коалиция за България издига за председател на ЦИК Ивилина Алексиева, за която се знаеше, че е "предварително избрана". Досега тя бе изпълнителен директор на Института за модерна политика (ИМП) и номинирана от председателя организацията Борислав Цеков. Алексиева оглавява обществения съвет към комисията в НС за взаимодействие с гражданските организации, чийто шеф е Мая Манолова (БСП). В професионалната биография на Алексиева е записано и еднократно пребиваване в ЦИК, по време на парламентарните избори през 2005 година, след което постъпва на работа в Министерството на бедствията и авариите, оглавявано от Емел Етем (ДПС).

По време на изслушването в гражданската комисия миналата седмица Алексиева отрече да е имало някакви предварителни договорки с управляващите. "...Аз не съм говорила, преговаряла или лобирала за своята кандидатура, но оценявам високо това, което излезе в медиите, че моята кандидатура е била обсъждана. Това означава, че народните представители по някакъв начин са оценили високо моите качества", заяви тя тогава.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?