БСП оглежда Михо Михов и други генерали за изборите

Повече от четирима генерали номинирали червените структури за кандидат - кмет на София, сред тях обаче не е Бойко Борисов. Това съобщи зам.-председателят на БСП и шеф на столичните социалисти Румен Овчаров.

БСП отрече участие в задкулисен сценарий за оставката на главния секретар на МВР. На пресконференция днес зам.-председателят на партията Румен Петков определи като "емоционално" изявлението на депутатката от НДСВ Румяна Георгиева, че ген. Борисов може да бъде подкрепен от БСП за столичен кмет.

Левицата търси за кмет човек, който може да привлече подкрепата не само на левите партии в града, но и на центристките, и на десните партии. Разликата в обществената подкрепа между СДС и БСП в столицата е малка, мотивира се Румен Овчаров. "Ние очакваме на втория тур консолидация на дясното политическо пространство. Има реална опасност, даже да спечелим изборите на първи тур, да ги загубим на втори. Именно това ни налага търсенето на една такава значително надхвърляща по мащаби кандидатура за кмет на София", поясни Овчаров.

Запитан дали БСП обсъжда кандидатурата на ген. Богомил Бонев, Овчаров отговори: "Обсъждаме много кандидатури на генерали. Те не са даже само четири". На въпрос не смята ли за ненормално левицата да номинира толкова много генерали, Румен Овчаров отговори, че това не означавало, че те ще станат кандидати на партията. "Този критерий ще трябва да ми го обясните - колко генерали има право да издига БСП в едни кметски избори и от колко нататък вече не е нормално", каза той. Овчаров отказа да назове конкретни имена, защото БСП имали лош опит с назоваването на хора.

Според източници от "Позитано" 20, сред спряганите генерали за кмет на София са настоящият президентски съветник и бивш шеф на Генералния щаб ген. Михо Михов и бившият шеф на Строителни войски ген. Радослав Пешлеевски.

Румен Петков обясни, че не било сериозно БСП да обсъжда кандидатурата на главния секретар на МВР Бойко Борисов, който подаде оставка в петък.

"Още повече, че нагласата в София към този етап едва ли предполага точно БСП и левицата да обсъждат такъв род кандидатури. Ако се прави опит да се внуши на обществеността, че оставката на Бойко Борисов е резултат на някакви задкулисни действия и машинации на БСП и на левицата, е до там несериозно, че не си заслужава да се коментира", подчерта той.

"Очевидно е, че нагласите в София са да се търси фигура, която няма политически тип поведение, няма брутален политически ангажимент, какъвто показаха в поведението си през последните години кметовете от десницата", заяви Румен Петков в отговор на въпрос дали кандидатурата на БСП ще бъде силно политическа.

До края на май БСП ще излезе не само с имена за кандидат кметове на София и на Пловдив, но с имената на 24-мата районни кметове, както и по всяка вероятност с единна листа за общински съветници. За Пловдив това било "много вероятно", докато за София листата и кметския екип зависел от личността на кмета. Трийсет процента от кандидатите в пловдивската листа ще са до 30 години и 30 % ще бъдат жени.

Румен Петков заяви по адрес на сините противници в Пловдив, че НИС на СДС "наложил силово" кандидатурата на д-р Иван Чомаков, защото пловдивската структура на СДС не била в състояние сама да вземе решение. Управлението на Чомаков приключва с вътрешни скандали, подобно на това на Спас Гърневски, посочи Петков. Той призна, че разговарял с Огнян Сапарев, но професорът нямал амбициите за кмет на Пловдив. Петков допълни, че пловдивската левица имала по-силни варианти от Сапарев.

До местния вот е реалистично да се направи промяна в закона за местните избори в частта районните кметове да бъдат избираеми длъжности, заявиха днес от БСП. Подобно намерение вече има и подкрепата от страна на НДСВ и на ДПС, според БСП.

Споделяне

Още от България