БСП: Охранителната фирма на МО продавала незаконно пистолети и патрони

БСП: Охранителната фирма на МО продавала незаконно пистолети и патрони

Охранителната фирма на военното министерство – "МОБА", върви към фалит и разпродава оръжие под пазарната му цена, твърди депутатът от БСП Атанас Зафиров.

"Министърът на отбраната наясно ли е, че фирмата на практика е декапитализирана, тъй като размерът на задълженията вече надхвърля уставния ѝ капитал. Наясно ли е, че е проведен търг в нарушение на няколко закона, на който са продадени 800 пистолета, 60 хиляди патрона и не малко количество бинокли", попита Зафиров.

Според него между постигнатата и пазарната цена има значително разминаване.

Той отбеляза, че дружеството не разполага с лиценз за търговия с оръжие, а към датата на търга е било изтекло и разрешителното за съхранение на оръжие.

Зафиров обясни, че дружеството не е в състояние да обслужва своята дейност, защото неактуализацията на договорите води до месечни загуби от около 50 хиляди лева.

По думите му има опасност работещите там над 1200 души да останат на улицата.

Целта да се води към фалит може да е само една - освободената ниша да бъде запълнена с други фирми, коментира Атанас Зафиров.

По думите му тази практика вече върви, немалка част от обектите на МО се охраняват от частни фирми.

"Това е единственото държавно дружество, което е регистрирано по Закона за частната охранителна дейност. То изпълнява договори с Министерство на отбраната по охрана на обекти на министерството. Това е едно дружество, което само по себе си няма как да бъде губещо, тъй като то има гарантирани договори и гарантиран процент на печалба по тези договори. Какво обаче е в момента състоянието на това дружество и кой носи отговорност за тази работа?", посочи Зафиров.

Според него причината дружеството да бъде декапитализирано е фактът, че Министерството на отбраната упорито отказва да актуализира минималната работна заплата, която е заложена като основа за формиране възнагражденията на работещите в дружеството.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?