След като не видя проблем със запален европейския флаг

БСП определи изгарянето на знамето й като "фашизъм"

Снимка: БГНЕС

Социалистите изразиха възмущението си от случая със запалване знамето на БСП на площада пред президентството преди заседанието на КСНС. Поругаването на символи, горенето на знамена и книги, рушенето на паметници е форма на агресия и фашизъм, обяви БСП в декларация, която зам.-председателят на партията Янаки Стоилов прочете от парламентарната трибуна във вторник.

Същата сутрин няколко души, които настояваха за оставката на правителството, решиха да изгорят знамето на социалистическата партия. Преди това го сложиха на земята, започнаха да го тъпчат, изляха отгоре му чаша кафе, нахвърляха вестници и други боклуци и накрая драснаха клечката. Инициаторите коментираха, че актът е отговор на запалването на флага на ЕС на 9 май от активисти с антиевропейски възгледи по време на митинг на БСП пред Паметника на Съветската армия в София. Тогава обаче реакция от БСП нямаше, въпреки че на митинга присъстваха лидерът на БСП и на ПЕС Сергей Станишев и депутати от партията.

Сега БСП "настоява политическите партии, за които демокрацията е не само дума, да се разграничат от този позорен акт". Три дни след подпалването на знамето на ЕС, ГЕРБ настояха Сергей Станишев да се разграничи от този акт, но реакция не последва.

Горенето на знамето на ЕС бе осъдено на 15 май и от председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода, но БСП пак не излезе със собствена позиция.

"Разрушението никога не може да бъде алтернатива, то не води към напредък и прогрес, а ни връща в мрачни времена. Търсенето на символика с изгарянето на знамето на БСП насажда омраза, ненавист и е груб опит да възвеличаваш себе си, чрез унищожението на другия", се казва сега в декларацията на БСП по повод горенето на тяхното знаме.

Янаки Стоилов призовава "да не се разпалва омраза в обществото".

 

Той заяви, че левицата очаква представители на всички политически партии да изразят неодобрение към подобно действие.

 

На свой ред Младежкото обединение в БСП София-град се обърна към президента Росен Плевнелиев да свика Консултативния съвет за национална сигурност за "истинските и съществени заплахи за националната сигурност", какъвто е този акта на изгарянето на знамето на БСП.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?