БСП още мисли как да формулира вота на недоверие към правителството

БСП още не е решила как да формулира вота на недоверие към правителството, това стана ясно от думите на лидера Сергей Станишев пред Дарик.

След атентата срещу Стоил Славов в сградата на Бул Инс миналата седмица социалистите обявиха, че ще внесат вот на недоверие заради цялостната политика на правителството, а от СДС конкретно заради борбата с престъпността.

Според Сергей Станишев формулировката на вота е много важна, затова БСП ще обмисли внимателно юридическите тънкости и ще конкретизира вота така, че ако той не мине, правителството да не бъде бетонирано за следващите шест месеца.

Според конституцията на България шест месеца е срока, в който не може да бъде повтарян вот на недоверие по една и съща тема.

Лидерът на БСП определи като естествено провеждането на консултации по вота и с другите политически сили. "Когато внасяш един вот, правиш разчети на това какви са шансовете той да мине", добави Станишев.

В кулоарите на парламента, в петък, и председателят на ОБТ Кръстьо Петков призова за консултации с ПС на ОДС.

Според Станишев този вот на недоверие ще бъде проверка специално за депутатите от Новото време, които отдавна играят ролята на опозиция вътре в управляващите среди.

"Наслушахме се и от тях на много остри думи по отношение на властта, но в крайна сметка това са хората, които са част от мнозинството, които гласуват решения на този парламент, подкрепят правителството постоянно и има едно разминаване между думите и делата", каза лидерът на БСП.

Според Станишев всеки вот на недоверие има две цели - от една страна да се свали правителството, а от друга - той е начин опозиционна политическа сила да повдигне важни обществени проблеми и да окаже натиск над властта.

"Така че и двете цели ще ги преследваме", заяви Станишев и добави, че тези, които си мислят, че левицата използва вота, за да симулира опозиционност, се лъжат.

Намерението на левицата произтича от един по-сериозен анализ на ситуацията в страната и от това как вървят различни отрасли или сфери на живота, обяви лидерът на БСП. Той определи поведението на правителството като "безотговорно", особено през последните няколко месеца и даде за пример реакцията на управляващите след атентата в Кербала, борба с престъпността, инцидента в "Кремиковци".

"И по всички тези проблеми изпълнителната власт няма отговор, сериозен, освен декларации - ще направим това, онова. . . Това са основните мотиви, поради които ние действително много сериозно ще обсъдим на предстоящо заседание на Висшия съвет, а след това и на парламентарна група, внасяне на вот на недоверие към правителството за цялостна неспособност да правят полезна политика", обясни Станишев.

Споделяне

Още от България