БСП още не знае какво да прави с Бузлуджа

Тествайки “мъжеството на Борисов”, социалистите си върнаха паметника, но не се хващат да го стегнат

БСП още не знае какво да прави с Бузлуджа

След като в края на септември миналата година правителството безвъзмездно прехвърли собствеността на мемориалния комплекс на връх Бузлуджа на БСП, социалистите вече пет месеца не са взели решение какво да правят с историческия за тях паметник, показа проверка на Mediapool.

Месец преди да получат дарението, от Изпълнителното бюро на левицата обясниха, че ако Бойко Борисов им върне Бузлуджа, те веднага ще организират дарителска кампания за възстановяването на монумента.

Уточнявайки, че собствеността върху Бузлуджа била “интелектуална”, лидерът на Младежкото обединение на БСП Явор Гечев тогава съобщи, че освен традиционните начини за набиране на пари ще бъдат ползвани и есемеси.

По същото време секретарят по медийната политика на партията и депутат Антон Кутев заяви, че това обаче ще стане само в случай, че БСП “си върне” паметника, иначе от партията нямало да го реставрират.

Такава стъпка до момента не е направена, въпреки че кабинетът гласува връщането на комплекса. Социалистите дори не са обсъдили на пленум какво ще правят с новото си притежание, за което те твърдят, че е символ на историята на партията им.

Пред Mediapool Атон Кутев заяви, че се обмисля да поискат от премиера да им върне паметника във вида, в който държавата го е получила.

А социалисти допълниха пред Mediapool, че паметникът се руши и до традиционните тържества на БСП, които се провеждат всяка година, състоянието му ще стане още по-плачевно.

Което пък е в рязко противоречие с настояванията на левицата да си получи мемориалите от държавата, защото, според нея, кабинетът нарочно не ги поддържа, за да саботира историята на социализма.

Никой от БСП не се ангажира с официален отговор на въпроса защо не реставрират паметника си, който си поискаха с официално писмо от правителството.

Веднага след декларираното от тях желание за паметника, премиерът реагира и обясни пред медиите, че ще им го върне.

Сякаш неповярвали на Борисов, от левицата приеха неговото обещание, дадено през лятото на миналата година, като “провокация”.

“Разчитам на мъжеството на Бойко Борисов да удържи на думата си и да ни върне паметника”, заяви в началото на август 2011 година председателят на младежката организация на партията Явор Гечев. Той припомни изявление на министър-председателя, че БСП може да си вземе обратно паметника, ако го иска.

Драмата с Бузлуджа започна през юли миналата година, когато социалистите обявиха, че управляващите се опитват да провалят тържествата на левицата на Бузлуджа и планираното осветяване на звездата на върха на паметника. Тогава причината, според Антон Кутев, беше, че ГЕРБ се опитват да възпрепятстват събирането на над 40 000 души на историческата за левицата поляна.

През юли БСП видяха саботаж от страна на управляващите в издадена заповед от областния управител на Стара Загора Йордан Николов, с която се забранява достъпът на граждани и технически лица в сградата на Дом-паметника "Бузлуджа". Николов обясни това като "превантивна мярка за недопускане на инциденти, поради лошото състояние на недвижимия имот". Социалистите пък видяха в това поръчков провал на честванията им и си поискаха имота от премиера.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?