БСП остана в изолация за искания вот на недоверие по темата “Белене”

Традиционният партньор на левицата ДПС няма да подкрепи социалистите

БСП остана в изолация за искания вот на недоверие по темата “Белене”

Социалистическата партия остана в изолация заради искания от левицата вот на недоверие на кабинета заради отказа от строителство на АЕЦ “Белене”. Това стана ясно във вторник след пресконференция на бившия коалиционен партньор на БСП и съюзник на формацията в настоящия парламент по повечето теми – ДПС.

“Няма да подкрепим вот на недоверие ако той е на тема АЕЦ “Белене”, категорично заяви заместник-председателят на партията Лютви Местан.

"Ако тази по-обща тема за липсата на енергийна визия на кабинета, за провала в енергийната политика беше инициирана като вот на недоверие преди решението за АЕЦ "Белене", може би щяха да са налице предпоставките за сериозни парламентарни дебати. Но понеже дори така общо формулирана темата за вот на недоверие се анонсира от БСП ден-два след взетото решение за прекратяване на проекта "Белене", ние няма да го подкрепим", обясни Местан.

"Позицията на ДПС по отношение на този проект винаги е била резервирана, независимо от участието ни в два коалиционни кабинета, които са имали отношение към проекта "Белене", уточни той. Именно заради това от партията не намират основание за подкрепа на вот на недоверие заради проекта АЕЦ "Белене" , добави Местан, чиято партия не участва дори в гласуването  в парламента на отказа от строеж на ядрената централа.

"Има много други теми за вот на недоверие като цените на горивата, състоянието на малкия и среден бизнес и безработицата. По днешната статистика България вече гони първите места по ръст на безработицата", напомни той. Според Местан това са същинските теми, по които си струва да се разисква вот на недоверие срещу кабинета.

"За нас самото решение на правителството е достатъчен повод за вот на недоверие. Не че няма основание за по-широк вот, но се притесняваме, че ще се размият нещата”, заяви от своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев.

“Не искаме да сваляме фокуса от това фатално решение", обясни още той.

По този начин – с изразената категорична позиция на ДПС, социалистите евентуално могат да привлекат на своя страна единствено депутатите от “Атака”, които също се обявиха “за” строежа на централата. Не е ясно обаче как от БСП ще допуснат подобно партньорство при положение, че именно заради сътрудничество с националистите на Волен Сидеров, левицата критикуваше най-усилено ГЕРБ.

“Не се притесняваме да бъдем малцинство в парламента по този въпрос”, каза още председателят на левицата. Той е убеден, че това решение е изключително вреднои не отговаря на националните интереси, което показва, че правителството води непредсказуема антинационална политика, която поставя под риск енергийната независимост на страната и бъдещето на българската ядрена енергетика и че ГЕРБ са добри продължители на политиката на Иван Костов по отношение на АЕЦ "Козлодуй".

"Белене" от самото начало е български проект и като стойност пак ще бъде много по-евтина електроцентрала от много, които се правят в момента. Атомните електроцентрали произвеждат ток на много по-ниски цени от други източници, каза още Станишев и допълни: "Това, което правителството взе като решение, е вредно, защото не намалява енергийната зависимост на България от Русия. Досега това правителството е похарчило 300 милиона евро и ще продължи да плаща за реакторите, които са поръчани. Руснаците пак ще си получат своето и в България ще има най-малкото още един руски реактор, защото им е обещан 7-ми, а може би и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", твърди все още Станишев.

За внасянето на вот на недоверие в Народното събрание са необходими 48 подписа. В парламента левицата има точно 40 депутати. Колегите им от “Атака” пък са 10. БСП се радва на подкрепата на двама от независимите парламентаристи – Камен Пенков и Георги Терзийски. Ако социалистите обединят всички техни колеги, защитаващи тезата, че АЕЦ “Белене” трябва да се строи, максималният брой подписи би бил с четири повече от необходимия минимум.

Всички останали партии - Синята коалиция, ГЕРБ, ДПС, както и независимите депутати са против подобен вот.

Междувременно от управляващата формация коментираха, че няма основания за вот на недоверие към кабинета. 

Категорично не сме притеснени от политическите напъни на опозицията и най-вече на БСП за вот на недоверие към правителството, защото няма мотиви за такъв вот, обясни Цвета Караянчева.

Според нея, БСП няма каква алтернатива да търси на сегашното управление с 40 депутата. "Продължава да търси 8 депутати от други партии, в които май няма да намери подкрепа", каза тя. Депутатката посочи, че дори и ДПС няма да ги подкрепи за АЕЦ "Белене" и сметна, че е интересно това, че само БСП има интерес от този проект.

Колегата и заместник-председател на ГЕРБ Димитър Главчев от своя страна направи препратка с митологията и известните "танталови мъки". Главчев изтъкна, че те са символ на много голямо страдание, "когато нещо е много близо до теб, а ти все не го достигаш". И той заяви, че за Белене трябва да се отговори на един - единствен въпрос: Защо не е подписан договорът за толкова дълго време? Той изчисли, че президентът Първанов имал 10 години да инициира референдум, а премиерът Станишев 4 години да направи същото, за да събере сили и да подпише окончателен договор за АЕЦ "Белене".  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?