Претендентът за лидер на социалистите Янаки Стоилов:

БСП остави страната в плен на корпоративната власт

Янаки Стоилов обяснява вижданията си за БСП и управлението на страната, сн. БГНЕС

Единият от претендентите за лидерския пост в "Българската социалистическа партия" Янакия Стоиров разкритикува левицата, че се е отклонила от заявената в миналогодишните избори политика. "Обещахме да върнем България на хората, а тя отново се казва в плен на корпоративната власт", заяви той по време на конференция на движението на левите социалисти, организирана преди конгреса, на която сегашният председател на БСП Сергей  Станишев ще подаде оставка и ще му бъде избран наследник.

"Конструкцията на правителството не даде израз на политиката на мандатоносителя", каза Стоилов и допълни, че правителството не е разполагало с вътрешен механизъм, който да насочва, обединява и коригира управленската политика. Хората очакват ясна социална политика. Мнозина смятат, че зад официалната политика, дори по-добра от предишната се прикрива облагодетелстването на тесен кръг лица, свързани с властта, смята още лидерът на левите социалисти.

"Не се направи преглед на приватизационните и концесионните договори. Вместо засилване на регулирането и на контрола върху банковата система, управлението завършва със сътресения в нея", каза Янаки Стоилов.

По думите му някои в партията са смятали, че държавата може да се освободи от олигархията чрез контрол отвътре, но последните събития категорично ги опровергали. Стоилов анализира, че значителна част от избирателите се е отдръпнала, защото не почувствала очакваната промяна.

Според него само ръководители, които не са зависими от интереси на икономически групи, от силни външно политически въздействия, могат да отстояват категорично позициите на БСП. По думите му БСП Трябва да очертае като приоритетни за икономическото развитие на България отраслите на енергетиката, земеделието и свързаната с него преработвателна индустрия, туризма, отделни сектори на машиностроенето, химията и информационните технологии.

Въпреки обещаната реиндустриализация, не се видяха дори началните резултати от нейната реализация, разкритикува той. Реиндустриализацията на страната бе една от основните теми на икономическият министър Драгомир Стройнев, който е сочен за кандидата с най-големи шансове да поеме левицата, но Стойнев така не представи дори проект за прокламираното он него възраждане на българската промишленост.

Стоилов заяви, че участието му в избора на председател на БСП за него не е кастинг на политически претенденти, самоцелна демонстрация на демократизъм или гаранция за участие в следващото партийно ръководство. "Аз чувствам дълг към няколко поколения социалисти, към много членове и симпатизанти на БСП, които искат социалистическата партия да е близка до техния разум и сърце", каза той, цитиран от БГНЕС.

Според претендента за поста на Станишев, е нужна дискусия как да се избират ръководните органи на партията, а в Изпълнителното бюро трябва да се засили колективното начало, а отделните членове да имат по-голяма политическа тежест и собствени отговорности. "Коалиция за България изпълни своето предназначение. Бъдещият съюз начело с БСП.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?