БСП оставя на ГЕРБ избора на парламентарната квота във ВСС

Гласуването ще бъде първа точка от седмичната програма на Народното събрание

БСП оставя на ГЕРБ избора на парламентарната квота във ВСС

Опитът на социалистите да постигат нова схема за междупартийно разпределение на 11-те членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота не е дал резултат и БСП най-вероятно ще остави избора изцяло в ръцете на управляващите и ДПС, научи Mediapool. Това ще се случи, след като парламентарната група на БСП гласува за всички свои шестима кандидати, но колко и кои от тях ще бъдат избрани, ще зависи от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС, тъй като за избора е нужно квалифицирано мнозинство (160 депутати).

БСП има 80 народни представители, поради което е непреодолим фактор във вота. Това окуражи Корнелия Нинова да поиска левицата да получи четирима членове в новия ВСС, а не трима, каквато е била първоначалната негласна договорка между парламентарните сили. Въпреки че законът не предвижда квотна подялба на съдебните кадровици между партиите, практически се случи именно това, за което красноречиво говори и фактът, че ГЕРБ, "Обединени патриоти" (ОП) и ДПС номинираха точно толкова кандидати, колкото им се "полагат", за да не стане някоя "грешка" при гласуването. Формулата е 4-3-2-2 (съответно ГЕРБ-БСП-ДПС-"Обединени патриоти", а "Воля" остана извън раздаването – бел.ред.).

Според източници на Mediapool БСП са поискали четирима души във ВСС за сметка на един от ДПС - Стефан Грозев, чиято кандидатура е твърде компрометирана и може да срещне неодобрението на Брюксел. ДПС са се възпротивили, но също така и ГЕРБ и ОП.

Според управляващите, БСП са обвързали разширяването на тяхното присъствие в т.нар. правителство на съдебната власт с възможността да въздействат върху президента Румен Радев да не подпише указа за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС). В крайна сметка обаче ГЕРБ не склонили да отпуснат на БСП допълнителна бройка. "Може Радев именно затова да намеква все повече, че няма да подпише указа на Чолаков, но има договорки, които не могат да се променят в последния момент", казват от партията на Борисов.

Към момента обаче няма индикации президентът Радев да е намесен в парламентарния пазарлък.

След като ГЕРБ отказали да променят квотите, БСП заплашвали изобщо да не влязат в пленарна зала за гласуването, което означава, че нов ВСС не може да се избере, освен ако всички останали народни представители, дори и Делян Пеевски, не са в залата. След поредни разговори обаче социалистите били убедени да не блокират гласуването на новия съдебен съвет.

За да излязат от ситуацията, в която имат шестима кандидати и подкрепят само отбрани от тях, които получават гласовете и на ГЕРБ, и на ДПС, социалистите са решили да гласуват за всички свои номинации. Така на практика ГЕРБ и ДПС ще дадат решаващите гласове за кандидатите и те ще определят кои от претендентите на левицата ще влязат в съвета.

Това е наложило ГЕРБ да проведат "интервюта" с кандидатите на БСП. Засега неофициално е ясно, че партията на Борисов и ДПС ще подкрепят за съдийската колегия във ВСС номинираните от левицата Даниела Маринова – Марчева и бившата депутатка Диана Хитова. На мястото на Марчева има вероятност да бъде избран и Драгомир Кояджиков – друг съдия, номиниран от БСП.

Както Mediapool вече писа, дъщерята на Хитова – Анастасия е съдебен помощник на избрания за председател на ВАС Георги Чолаков.

По неофициална информация изборът на членове за ВСС, който трябваше да се проведе миналата седмица, ще бъде първа точка в редовната седмична програма на парламента, започваща на 20 септември.

Споделяне

Още по темата

Още от България