БСП отбеляза 75 години от разстрела на Никола Вапцаров

Паметта на Вапцаров бе потечета от БСП и граждани, сн. БГНЕС

Представители на БСП, на съюзите на писателите и журналистите и общественици отбелязаха в неделя 75-ата годишнина от разстрела на поета Никола Вапцаров на Мемориала "Гарнизонно стрелбище".

На лобното място на поета звучаха негови стихове, бяха поднесени венци и цветя и минута мълчание почете паметта на жертвите на българския фашизъм.

На възпоменанието присъстваха председателят на БСП Корнелия Нинова и вицепрезидентът Илияна Йотова, която отбеляза, че талантът на Вапцаров трудно може да се пребори с оръжие.

"Вапцаров говореше просто, казваше възможно най-кратките изречения, най-кратко формулираните мисли, но говореше за историята и за ценностите не само на един народ, а на човечеството. С това той е ценен", коментира Илияна Йотова. "Ние сме бъдещите хора, за които мечтаеше и пишеше Никола Вапцаров. Но дали останахме верни на неговата вяра, за която бронебойни патрони нямаше? Дали вярваме в хуманизма и имаме същата социална чувствителност? Или днес използваме красиви думи, без сами да вярваме в тях. Думи, с които търсим доверие, но не обличаме в дела”, каза още вицепрезидентът и определи Вапцаров като един от най-големите хуманисти и идеалисти на ХХ век.

Писателят и издател Иван Гранитски отбеляза, че лириката на Вапцаров е направена уж от обикновени думи - любов, отечество, хляб, вяра, но те имат магичната способност да раждат гениална поезия. Това е именно тази връзка между Ботевата поезия и революционен подвиг и Вапцаров, същото е и с Гео Милев, добави той.

Споделяне

Още от България