БСП отчете "набъбнали избирателни списъци" в райони със спад на населениието

Странно "набъбване" на избирателните списъци между последните избори и предстоящия референдум отчетоха във вторник от БСП.

Социалистите отбелязаха странното нарастване на избиратели преди референдума, особено в райони, в които има сериозен спад на населението. Депутатът Михаил Миков даде пример с Видин, където избирателният списък се е увеличил с 2000 души в сравнение с последните президентски избори. Подобна е ситуацията във Враца, където в списъците има 1600 души повече. Същото се наблюдава и в Хасково, Монтана, Лом.

Миков изтъкна, че избирателните списъци са в основата на провеждането на честни избори, и призова гражданите по места да се вгледат внимателно какво се случва. "Няма по-важна политическа задача за БСП от това хората да си върнат държавата и референдумите да станат нормална демократична практика", коментира Станишев.

Той коментира и като "абсурдно" решението на ЦИК да остави ГЕРБ в кампанията за референдума. По думите му в случая ЦИК играе роля на политически орган на управляващите.

На заседание късно в петък миналата седмица ЦИК разгледа искането на инициативния комитет за референдума за АЕЦ "Белене", зад който стои БСП, заради променената позиция на управляващите. Отговорът на комисията бе, че като инициатори за провеждане на ядрения референдум на 27 януари 76-те депутати от ГЕРБ са участници по право в информационно-разяснителната кампания и не могат да бъдат отстранени от нея.

Станишев обаче смята, че ГЕРБ нямат право да провеждат агитация и трябва да бъдат извадени от кампанията за националното допитване.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?