БСП отчитат позитивно участието си в бордове на общински фирми

Оценката за работата на групата на БСП в Столичния общински съвет (СОС) не е добра, заяви в петък председателят на Градския съвет на партията Румен Овчаров. В същото време червените общинари отчитат, че “аргументирано и последователно” са отстоявали позициите на партийната организация на БСП в града.

Това означава положителна оценка на ниво отстояване на политики, каза Овчаров. Критичните бележки в документа се отнасят само до работата на общинарите под ръководството на Божидар Димитров. Тя е била лоша само тогава.

“Неумението и нежелание” на Димитров да работи в екип, както и фактът, че БСП е била в опозиция, бяха посочени като причина за липсата на по-добри резултати. От отчета би трябвало да се разбере, че съветниците са работили за спиране на източването на общинските фирми, по-приемлив за столичани бюджет, създали са ясна и отчетлива позиция за кризата с боклука и строеж на завод.

БСП е постигнала и признанието на дясното мнозинство в градския парламент, че концесията за чистотата е неизгодна за София. Стартирани са процедури по развалянето на договорите за “Общинска банка”, а действията на “Софийска вода” са били предадени на прокуратурата.

Социалистите дори отчетоха, че са изградили ново виждане за управлението на общинската собственост. Никой обаче не каза какво точно за направили след като именно червените се противопоставиха на новата наредба в тази област. Тя бе изготвена от съветника на Демократи за силна България Вили Лилков и въпреки, че бе приета от СОС, и досега не се изпълнява. Част от съпротивата идва от БСП.

Новата уредба предвижда конкурси за избор на хората в бордовете на фирмите и намалява възможностите на същите да се разпореждат с значително имущество на общината без санкция на СОС.

Добрите хора и замени

Съпротивата на БСП към привеждането на тази наредба в действие (това трябваше да стане преди 6 месеца) бе индиректно обяснено с това, че хората на партията в бордовете помагали за повишаване на контрола. Зам.-председателят на СОС Мичо Райковски обясни, че именно заради наличието на техен човек в борда на “Софийски имоти” в последните 4 години е нямало скандални сделки.

Той обаче пропусна да спомене, че именно с подписа на червения общински съветник Симеон Симеонов, в качеството му на председател на борда на “Софийски имоти”, са минавали всички скандални разпореждания с имущество от 1995 година до 2003 година.

“В момента БСП има 20 представители в ръководствата на фирмите. Те не са и изпратени толкова като наши представители, колкото като специалисти, които да изпълняват предварително заложените в програмата на БСП цели и решенията на градския съвет”, съобщи видимо бягайки от точните думи общинският съветник Христофор Христов. Той добави, че тази бройка не била голяма.

В отговор на въпрос за предлаганите от БСП имотни замени, той заяви, че те са били общо 37-38 за целия мандат, а това се правело за решаването на проблемите на гражданите на София. Не бе посочена нито една добра сделка. Христов бе категоричен, че това е един разрешен от закона инструмент, който може да се използва по един добър начин.

Другарски съд

Преди ден заради политическото кадруване в общинските фирми групата на БСП в СОС напусна Данаил Кирилов, който отива в ГЕРБ. Неговите другари обясниха това решение с липсата на перспектива пред бившия адвокат на Жан Виденов да се развива в БСП.

Румен Овчаров предрече приключването на кариерата на Кирилов “или в безславието, или в безвремието, или обратно в БСП”.

“В последно време в СОС започнаха да се купуват общински съветници. Ние останахме единствените, които не търгувахме нито на дребно, нито на едро”, добави той.

Жельо Бойчев пожелава успех на Кирилов и описа постъпката му като “летен трансфер”.

Липсата на особен негативизъм към “измяната” на Кирилов се обяснява с голямата възможност ГЕРБ и БСП да си разпределят властта в София след местните избори.

Споделяне

Още от България