БСП отхвърли създаването на комисия за приватизацията на Киноцентъра

БСП отхвърли създаването на комисия за приватизацията на Киноцентъра

Народното събрание няма да създава временна анкетна комисия за приватизацията на “Бояна филм”. В четвъртък с гласовете на мнозинството бе отхвърленото внесеното предишния ден проекторешение, в което се настояваше финализирането на сделката между Агенцията за приватизация и американската компания “Ню Имидж” да бъде отложено до произнасянето на комисията.

Приватизацията на Киноцентъра бе последната одобрена от предходния кабинет сделка. Тя предизвика остро недоволство, при това доста шумно, от страна на филмовата гилдия у нас. Настроенията в БСП, както и ясно изразеното мнение на министъра на културата Стефан Данаилов, са против сделката. След многобройни перипетии договорът за продажбата бе подписан във вторник.

Макар, че инициираното от Атака и ВМРО проекторешение за създаване на комисията да бе подкрепено и от социалисти, ръководството на парламентарната им група все пак реши, че преценката за законосъобразността на актовете на правителството е на Върховния административен съд, а не на Народното събрание. Единственият случай, в който по конституция законодателят може да се намесва, е по договори за държавни заеми, заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков.

Според председателя на парламента Георги Пирински (БСП), произнасяне на Народното събрание по въпроса за приватизацията на "Бояна филм" би било грубо нарушение на разделението на властите.

Опозицията ще продължи да внася проекта за създаване на временна комисия за разследване на приватизацията на “Бояна филм” ООД, обявиха по-късно от  Атака, ОДС и БНС.

За създаването на анкетна комисия гласуваха също депутатите от ДСБ, както и двама депутати от НДСВ и Дончо Цончев и Костадин Паскалев от Коалиция за България.

С решението си за отхвърляне на комисията БСП, ДПС и НДСВ отвориха политически чадър върху груба далавера, въпреки, че вчера председателският съвет одобри да има подобно решение, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Според него аргументът, че една сделка не можа да е повод за комисия, е несериозен. По конституция България е парламентарна република, каза още Каракачанов.

Петър Берон от Атака изтъкна, че разделението на властите не е абсолютно и макар че едно становище на комисията да не би имало юридическа стойност, то щяло да има морална стойност. 

Жал ми е за БСП, каза още Берон.

Според лидера на Гергьовден Любен Дилов-син, БСП “перат в момента не много чистите гащи на една дама от предишното управление” и тяхната постъпка е преди всичко джентълменска. Няма да бъде нарушение на конституционното равновесие, ако създадем една комисия, защото искаме яснота, допълни още Дилов-син. По негово мнение сделката е обида за интелигентността на българите и за пореден път доказва, че някои от чуждестранните инвеститори вземат българите за аборигени.

От НДСВ твърдят, че сделката е добра, ако БСП не се страхува, нека направим комисия и нека подкрепим комисията, заяви и лидерът на Атака Волен Сидеров. По думите му, преди няколко години приватизаторът на “Бояна филм” ООД Ню имидж е станал скандално известен с факта, че не е платил милион и половина ДДС. Нека новият главен прокурор разследва този случай, призова Сидеров. Той допълни, че Атака е изпратила специално писмо до Агенцията по приватизация, за да получи целия договор и да се разбере какви са неустойките, дължими в случай на неизпълнение на договора.

В коментар пред журналисти депутатът от НДСВ Лидия Шулева, бивш вицепремиер и министър на икономиката, който отговаряше за АП, заяви, че няма нищо лошо Народното събрание да бъде информирано подробно за всичко по сделката. Шулева обаче обясни, че е запозната в детайли с процедурата по сделката до момента, до който тя била вицепремиер (февруари 2005 г.), оттам нататък разполагала само с косвена информация.

Шулева не можа да коментира дали парламентът може да спре подобна сделка, но заяви, че съществуват органи като АП и нейния надзор, а също имало и време, в което всички заинтересовани страни са могли да обжалват решението във Върховния административен съд, който по закон може да взема решение по актовете на правителството.

Споделяне

Още от Бизнес