БСП отказа оставка на кабинета и атакува президента, че разделя обществото

Мая Манолова. Сн: БГНЕС

БСП няма да се съобрази с исканията за оставка на кабинета, нито се ангажира със срок за предсрочно прекратяване на мандата на правителството "Орешарски". На 12-я ден от многохилядните протести зам.-председателят на парламента от БСП Мая Манолова заяви, че освен протестиращите има и "стотици хиляди други български граждани, които искат спешно решаване на техните проблеми", а президентът Росен Плевнелиев, който подкрепя демонстрациите, чувал само едната страна.

"Оставка на правителството означава хаос и безредици, означава неглижиране на проблемите на българските граждани", каза Манолова във вторник на пресконференция в Народното събрание.

"Аз уважавам мнението на протестиращите, но и уважавам и мнението на останалите български граждани", продължи Манолова, пренебрегвайки факта, че според социологически данни 80 на сто от българите подкрепят протестите, независимо дали участват в тях или не.

Атаката срещу президента, предприета миналата седмица в отговор на противопоставянето му на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, сега се разширява с обвинението, че прокарвал "нови разделителни линии".

"Президентът Росен Плевнелиев чува само едната страна. Той се заяви като говорител на протестиращите, но той е президент на всички български граждани. Аз питам дали той е склонен да защитава интересите и на тези, които не протестират и искат незабавна помощ от държавата. Тези хора имат нужда от представителство, те има нужда някои не просто да ги чуе, а да работи за решаването на проблемите им. Не прокарва ли президентът нови разделителни линии между българските граждани. И едните, и другите български граждани имат право и трябва да бъдат чути," изтъкна Мая Манолова. Така тя отговори на въпрос за предстоящите консултации, които държавният глава инициира с политическите сили за преодоляване на политическата криза.

Манолова изтъкна, че депутатите и правителството носят отговорност и към тези, които не са излезли на улицата, които нямат с какво да си платят сметките и да си изпратят децата на училище.

Тя повтори, че избори сега ще доведат до възпроизвеждане на сегашната структура на парламента и то по изборни правила, които бяха отречени от всички участници в процеса.

БСП са се хванали в Изборния кодекс като удавник за сламка, виждайки в него приемливо за обществото оправдание да останат на власт.

"Необходими са спешни мерки, които могат да бъдат взети от работещ парламент и от отговорно правителство и точно това се опитва да прави премиерът Пламен Орешарски със своя план за действие. Това се опитваме да правим и в парламента. Над 60% от българските граждани имат нужда от подкрепа от държавата", каза още Манолова.

"Кога ще бъдат следващите изборите не е въпрос, който може да бъде решен днес. Това правителство е единственото, на което не беше даден никакъв времеви толеранс", допълни тя.

По време на посещението си в Брюксел миналата седмица премиерът Пламен Орешарски призова "всички да запазим спокойствие, да работим през следващите поне шест месеца до една година, за да свършим неща, които очевидно са необходими".

Посочване на конкретен срок за работа на правителството до насрочване на нови предсрочни избори би успокоило ситуацията, стана ясно през последните дни от становищата на различни браншови и граждански организации, както и на експерти.

Изпълнителното бюро на БСП проведе във вторник редовното си заседание, но не бяха съобщени каквито и да е стъпки за намаляване на общественото напрежение.

Взето е решение за ускорено приемане от Народното събрание на промените в Закона за енергeтиката, съобщи депутатът Явор Куюмджиев. Същото решение бе взето и миналата седмица, когато за потушаване на скандала с Пеевски, взривил гражданското недоволство, управляващите спешно обсъждаха в парламента пакет от социално-икономически мерки на правителството.

Явор Куюмджиев повтори, че сметките за тока са били причина за протестите през февруари, които са довели до падане на правителството на Борисов. Като отговорна политическа сила се вслушваме в желанията на хората, посочи той.

БСП удобно пропуска факта, че след оставката на кабинета "Борисов", в условия на бурно обществено недоволство и хаос, имаше предложение на Синята коалиция парламентът да не се разпуска и да избере програмно експертно правителство с ясен и ограничен мандат, за да се решат именно неотложните проблеми, свързани с енергетиката и монополите. Всички останали партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и РЗС, обаче обявиха, че искат да се върви към предсрочни избори. Президентът Плевнелиев прие това и не настоя за друго решение на кризата.

На пресконференцията Мая Манолова съобщи още, че ще пие кафе с протестиращите пред парламента, които излязоха с нова инициатива – за сутрешни и обедни протести "на кафе" пред НС.

Едва ли е изненада, че Манолова иска да си говори с тях за Изборния кодекс. За първи път парламентът е отворил врати за граждански организации да участват в написването на Изборния кодекс, посочи тя и добави, че в сряда е втората дискусия, на която ще бъдат представени постъпилите дотук предложения. В нея щял да се включи и омбудсманът.

Тя подчерта, че са нужни промени в изборното законодателство, които да позволят институциите, които ще бъдат произведени от следващите избори, да бъдат по-легитимни, по-работещи и да имат повече доверие от българските граждани. Манолова призова всички протестиращи, които имат конкретни предложения за промени в изборното законодателство, да ги заявят в една дискусия, която е открита за всички. Утре в 15:00 в парламента ще се проведе втората част на дискусията за промените в изборното законодателство, на нея ще бъдат представени постъпилите до този момент предложения и ще има възможност да се направят нови.

Цивилизованият начин за решаване на проблеми е диалогът, изтъкна заместник-председателят на парламента. Тя обясни, че след срещата с представителите на гражданското общество миналия вторник парламентарната комисия е обобщила всички получени предложения за промени в Изборния кодекс в доклад, публикуван на интернет страницата на Народното събрание.

"В резултат на дискусията миналия вторник и предложенията на гражданските организации се реши да се напише нов Изборен кодекс. Предлаганите промени са толкова много, че не може да има изменения на стария Изборен кодекс", обясни тя. Очаква се с новия Изборен кодекс да се въведе машинното гласуване и да се облекчи възможността за издигане на независими кандидати, като се намали броят на нужните подписи и размера на депозита, който се внася.

Чуваме гласа на протестиращите, утре има няколко заявки за протести около Народното събрание, коментира Манолова и призова всички, които имат предложения за промени в Изборния кодекс, да ги заявят на утрешната дискусия в парламента.

Диалог - да, но поставяне на ултиматуми - не, заяви тя.

Освен хората, които протестират на улицата - ние уважаваме техния протест, има и стотици хиляди други български граждани, които искат спешно, неотложно решаване на техните проблеми, които в огромната си част са социални, отбеляза заместник-председателят на парламента. Необходими са спешни мерки, които могат да бъдат взети от работещ парламент и от отговорно правителство, смята тя. Да хвърлим всичко би било безотговорно, добави Манолова. По думите ѝ над 60 процента от българските граждани имат нужда от подкрепа от държавата. Мая Манолова коментира, че огромни са очакванията на хората за промени в изборното законодателство. Ще облекчим достъпа до участие в изборите на независими кандидати с по-малък брой подписи и по-малки или никакви депозити, каза тя. Имаме предложения и за осигуряване на мажоритарност - или чрез въвеждане на преференциално гласуване, или чрез изучаване и прилагане на немската избирателна система, която е смесена, обясни Манолова.

Споделяне

Още по темата

Още от България