Янаки Стоилов е предложен за зам.-председател на НС

БСП отказа участие в кабинет и призова ГЕРБ да си носи отговорността

Илияна Йотова: Партиите си кроят плановете с оглед на местните и президентските избори

Сергей Станишев, Михаил Миков и Велислава Дърева преди пленума на БСП. Сн. БГНЕС

Националният съвет на БСП се обедини около позицията, че социалистите ще останат в опозиция и няма да участват в коалиционно правителство на ГЕРБ. Тази позиция обяви и лидерът на партията Михаил Миков същата сутрин в разговори си с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента.

Изпълнителното бюро на БСП предложи Янаки Стоилов да бъде заместник-председател на Народното събрание (НС), чието първо заседание ще бъде в понеделник.

Твърдият отказ на втората политическа сила да влезе в управлението със свои политически представители, както настоява лидерът на партията победител на изборите ГЕРБ Бойко Борисов, вероятно ще бъде един от аргументите на Борисов да тръгне към формиране на експертен кабинет с ограничен мандат до юни 2015 г. Такова намерение изрази Борисов след срещата с Миков, на която лидерът на социалистите е отхвърлил предложението на ГЕРБ да стане председател на Народното събрание.

Никакви извинения не биха били в състояние да оправдаят несъставянето на правителство, коментира по този повод говорителят на ИБ на БСП Атанас Мерджанов.

Според него нищо не може да оправдае факта, че близо три седмици се губи ценно управленско време. Заявената след изборите ориентация от страна на Румяна Бъчварова от ГЕРБ за съставяне на дясноцентристко правителство, трябва да бъде окончателно финализирана, независимо от определени егоистични и партийни интереси на съставящите партиите други коалиции, настоя Атанас Мерджанов.

БСП се отнася изключително отговорно към създалата се ситуация в страната след 5 октомври и поради това участва във всеки разговор, в който е поканена, продължи той.

По думите му фактът, че БСП е с два пъти по-малко депутати от ГЕРБ, не ѝ дава основание да претендира за съставяне на правителство при връчен мандат, ако този на ГЕРБ пропадне.

БСП гледа с тревога и загриженост на възможността за нови предсрочни избори. Горещо апелираме ГЕРБ да осъзнае тежката си и сериозна политическа отговорност за съставянето на работещо правителство, заяви говорителят на БСП. Той припомни, че политическата сила, която последователно искаше предсрочните парламентарни избори в продължение на година и 4 месеца, беше ГЕРБ.

Отправената покана на Борисов към Миков да оглави НС, Мерджанов коментира така: Ако това е форма и начин за споделяне на политическа отговорност, е повърхностен поглед върху цялата ситуация. Ако някой е предполагал, че БСП толкова лесно би била склонена или принудена да споделя политическа отговорност, жестоко се е заблуждавал.

Според него Миков е показал, че като председател на 42-то НС е носел много по-тежки отговорности, отколкото да приеме това предизвикателство. Отказът е по-скоро проява на осъзнаване на отговорността, заяви той.

Предстоят тежки управленски решения, а партиите мислят и за следващите избори

"Има две противоположни мнения за това дали БСП трябва да участва в следващия кабинет или не", коментира в същото време евродепутатът от партията Илияна Йотова пред БНР.

"Хора като Кирил Добрев смятат, че БСП ще има повече възможности за влияние, ако под някаква форма подкрепи следващото правителство. Болшинството обаче смята, че с 39 народни представители е твърде малко вероятно да успеем да влияем по какъвто и да е било начин в политиките на следващия кабинет, който се формира като дясноцентристки кабинет. Смятам, че е изкуствено се правят сравненията от една страна със ситуацията в Германия, от друга страна със ситуацията в Комисията на Юнкер (Европейската комисия, формирана с представители на ЕНП и ПЕС -бел.ред.). С днешна дата не виждам аргументи, с който бихме подкрепили правителство на ГЕРБ", каза Йотова.

Тя напомни, че догодина ще има местни избори, а през 2016 г. предстоят президентски. "Една голяма част от формулите и конфигурациите, които към днешна дата се кроят в партийните централи, са свързани със следващите избори", посочи Йотова.

"Това правителство, което ще бъде формирано, ще има много тежки предизвикателства пред себе си", продължи тя и напомни, че предстоят трудни решения в енергетиката, актуализацията на бюджета и пр.

"Има всички шансове Бойко Борисов и Реформаторския блок да направят едно правителство, макар и на малцинството. Нека да си направят едно правителство. Уверявам ви, че всяка една добра идея в интерес на българските граждани ще бъде подкрепена", каза още Илияна Йотова.

Пленумът на БСП е решил лидерът на партията Михаил Миков да оглави парламентарната група на партията. Негови заместници ще са Ангел Найденов, Корнелия Нинова, Атанас Мерджанов и секретари - Кристиан Вигенин, Жельо Бойчев и Чавдар Георгиев.

Мерджанов информира, че е било взето решение с близо 8% намаление на щата на Националния съвет на партията. Той обяви, че до края на годината ще бъдат предприети други форми на преструктуриране на апарата на "Позитано" с оглед на оптимизацията и по-пълно отговаряне на условията и очакванията за реформата в БСП.

Пленумът на БСП е приключил за около 45 минути, без да е обсъждан вътрешнопартийният конфликт между стари и млади в БСП , провокиран от изказванията на Кирил Добрев срещу дългогодишни членове в ръководството на БСП и най-вече срещу Димитър Дъбов. Преди началото на заседанието Кирил Добрев коментира, че този въпрос не трябва да се обсъжда на това заседание: "Трябва да подредим нещата хронологично. Аз мисля, че на първо място днес стои дали ще съставяме правителство, дали БСП го подкрепя или не го подкрепя. Всичко останало е пълна загуба на време".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?