БСП откри "13 фатални риска" в програмата на кабинета

Социалистите искат кабинетът да представи управленския си документ за одобрение в парламента

Драгомир Стойнев прочете декларацията на БСП за липсата на реформи в управленската програма на кабинета на Борисов, сн. БГНЕС

БСП настоява кабинетът "Борисов 2" да представи за обсъждане в Народното събрание управленската си програма. Това съобщи от парламентарната трибуна в петък народният представител Драгомир Стойнев, който изчете декларация от името на формацията. Според него най-голямата новина в този документ била, че реформи няма да има, в същото време рисковете за икономиката растат, смята той.

В програмата нямало реформи с цел егоистично да се запази крехката стабилност на управлението. Това е възможно най-слабата управленска програма, предлагана в последните 20 години, смята Стойнев, който изчете от парламентарната трибуна декларацията на БСП.

По думите на социалиста, най-несъстоятелни били предложенията на ГЕРБ в икономиката и публичните финанси. Програмата е механична компилация от мерки и действия, направени от чиновници, смята червеният депутат. 75% от мерките в икономиката били спазване на законите и хармонизиране с европейските регулации. Над 10% от мерките са подготовка на анализи и писане на нови стратегии, смята Драгомир Стойнев.

Според него с мерките не се решавал нито един от проблемите на икономиката, нещо повече от програмата личало непознаване на икономиката. Нямало и мерки за малките и средни предприятия, нямало и мерки за борба с монополите.

Най-слабата част в програмата е в областта на инвестициите, категоричен бе социалистът.

Според него също се създава правна и данъчна несигурност в инвеститорите. Поощряваме авторите на програмата да се учат по темата за реиндустриализацията, критикува още Драгомир Стойнев. Управляващите, по мнението му, разбрали, че тя била необходимост.

Според декларацията на БСП, в програмата има13 фатални риска. Сред тях е запазване на публичния дълг в рамките на Маастрихстките критерии от 60%. Имало риск и за бюджетните приходи. Уязвимостта на бюджета от косвените данъци остава и това по никакъв начин не гарантира финансовата стабилност на страната, каза още Драгомир Стойнев. Според него плашещ е и анонсът за нова данъчна реформа.

Социалистите твърдят, че са тревожни от заявката за приватизация на 8 държавни дружества.

Програмата няма никакви макроикономически измерения, изтъкна Стойнев. Според него се замразявали социални плащания и нямало мерки за справяне с бежанския натиск.

Програмата на кабинета "Борисов 2" е ампутирана от защита на националните интереси и предлага очевиден дисбаланс във външната политика, особено по отношение на Русия, смятат още от левицата.

От партията настояват за ясни правителствени заявки, че няма да участваме във военни действия срещу федерацията заради украинската криза и няма да се превръщаме в плац дам за военни действия.

Рискове БСП вижда и в секторите образование и здравеопазване, където също нямало ясноти. Не се отчитала и опасността от тежка бездуховност.

Конструктивна дискусия по управленската програма на правителството, според Стойнев била възможна.

Споделяне

Още от България