БСП отлага евролистата си докато Станишев реши дали да я оглави

Първанов и компания разбъркаха плановете на партията

Сергей Станишев. Сн. БГНЕС

Дилемата на Сергей Станишев да се кандидатира или не за евродепутат, е причина БСП да отложи обявяването на листата си за европейските избори. Другата причина са вътрешните неразбории в партията, предизвикани от отцепването на АБВ и ослушването кои структури и кои хора в чий лагер минават. Това обясниха източници от БСП пред Mediapool по повод осуетените планове за обявяване на партийните номинации за евродепутати на конгреса на 8 февруари.

Според приетите от Националния съвет документи, това бе последният срок, в който трябваше да се състави списъкът с номинациите от местните структури.

Според гласуваните в началото на ноември срокове, предложенията за евролистата на БСП трябваше да бъдат подадени до 3 февруари 2014 г. в Националния предизборен щаб на партията, а списъкът с номинациите трябваше да е готов ден по-късно.

Такъв списък обаче не е обсъждан на заседанието на ИБ във вторник и няма да бъде обсъден преди конгреса на партията, който е в събота. По неофициална информация на Mediapool листата на БСП за евровота ще бъде одобрена втората половина на февруари или в началото на март.

Според членове на партийното ръководство отлагането се дължи на три основни причини. Първата е, че очаквано конференциите на местно ниво са се забавили, като някои са се провели в понеделник вечер. Другата спънка е разместването на пластове в партията, заради паралелната лява листа, обявена от Георги Първанов и Ивайло Калфин. Третата и основна причина е, че Сергей Станишев все още не е взел решение иска ли да води листата на БСП или не. Той е с най-много номинации, а на 1 февруари софийската организация го номинира директно за водач на евролистата.

Синдромът "Кунева" или "Стоп" от Брюксел

Социалисти твърдят, че Станишев е изправен пред трудна дилема. Аргументът да оглави листата е да осигури гласовете на твърдия електорат, който в негово лице разпознава БСП. Целта е по-малко леви привърженици да се "подведат" и да пуснат бюлетина за АБВ, чийто водач на листата Ивайло Калфин също се припознава от червените като техен автентичен кандидат, след като е бил №1 в две техни европейски листи и кандидат за президент.

Ако обаче Станишев се кандидатира само за да дръпне гласове, а след това се откаже от мандат в Европарламента, за да запази контрола си върху БСП и управлението у нас, това ще бъде схванато като лош сигнал от ПЕС, чийто лидер е той.

"Синдромът "Кунева", която поведе листата на НДСВ през 2009 г. и спечели две евродепутатски места на партията си, но самата тя се отказа от своето, не е приемлив за шефа на европейските социалисти. Като лидер на ПЕС той трябва да покаже ангажимент към голямата европейска политика, а не да използва евроизборите за вътрешнополитически игрички и трикове, убедени са негови колеги.

Според друга хипотеза, амбициите на Станишев за по-голяма роля в европейската политика вече са попарени и той е получил недвусмислен сигнал от Брюксел. "Колатералните щети" от скандала за конфликт на интереси с европроекта, спечелен от съпругата му Моника Станишева, вече застигнаха шефа на ЕП Мартин Шулц, който ПЕС кандидатира за следващ председател на Европейската комисия. Моника Станишева върна парите и се отказа от проекта, но проблемът остана и може да нанесе допълнителни поражения върху кампанията на ПЕС, твърдят източници на Mediapool.

Те допускат и вариант самият Станишев да не иска да се кандидатира за европейски депутат, но пък "е доста сложно да обясниш в ПЕС, че шефът на ПЕС не иска да се занимава с европейска политика, а предпочита да си стои в България".

Каквито и да са терзанията на Станишев, в партията очакват той да вземе решение до десетина дни и да не бави повече структурирането на листата.

Ако той бъде сложен под №1, втори най-вероятно ще е заместникът му Георги Пирински, който отдавна настоява да е евродепутат и заради това напоследък е лансиран от партийния пресцентър за по-активни медийни изяви. На трето място се очаква да е Илияна Йотова. Другите имена в листата са отредени за депутата и външнополитически секретар на БСП Деница Караджова, както и колегата ѝ Петър Курумбашев.

Разривът с АБВ е друга причина да се забави окончателният списък.

"Има организации, в които искаме да видим как са разпределени силите, за тази цел трябва да отидем на място и да поговорим с хората", твърдят от левицата. Но обяснението им е, че по-скоро несигурността на Станишев е по-голямата пречка, отколкото "скока" на Първанов, който изобщо не е сигурно колко успешен ще бъде.

БСП очакват, че Станишев все пак ще даде някакъв знак пред конгреса дали приема номинациите да застане начело на листата.

Висшият партиен орган ще приеме всички документи, регламентиращи участието на социалистите на изборите в края на месец май.

Гост на конгреса ще бъде премиерът Пламен Орешарски, който ще отчете свършеното от правителството с мандата на БСП и ще очертае приоритетите си за 2014 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България