БСП отлага пленума за изборните листи

БСП отлага пленума за изборните листи
Въпреки очакванията БСП да проведе в края на седмицата пленум, който да одобри кандидатите на партията за евродепутати, както и поне водачите на листите за национален парламент, във вторник се оказа, че това най-вероятно няма да се случи преди Гергьовденските празници.

Отлагането е заради ангажиментите на премиера и лидер на БСП Сергей Станишев, който тази събота и неделя ще пътува за Москва.

Във вторник стана ясно още, че първа и последна дума за така наречени мажоритарни кандидати, които бяха въведени с промените в Закона за избор на народни представители, ще има партийното ръководство, тъй като повечето общински конференции на левицата, на които бяха издигани кандидат- депутати, вече минаха.

Според представители на БСП към момента няма никаква яснота кой ще бъде издигнат като мажоритарен депутат, тъй като социалистите до последно се колебаели дали спорните промени ще бъдат приети.

След заседанието на ИБ на БСП говорителят на партията Корнелия Нинова потвърди, че президентското вето, с което бе върнат по-високият изборен праг за коалиции, ще бъде отхвърлено.

Относно мажоритарните кандидати депутати от левицата коментираха неофициално, че не са правени и по-задълбочени проучвания коя силна личност може да бъде издигната в София.

"Редно е Сергей Станишев като лидер и като горещ поддръжник на тезата за мажоритарен вот да излезе като мажоритарен кандидат", казаха социалисти.

По думите им от този мажоритарен вот най-много печели ДПС, която в смесените райони взима освен пропорционалните мандати и още един мажоритарен.

Говорителят на БСП Корнелия Нинова каза, че забавянето на червената евролиста и на водачите за НС е заради късното приемане на промените в изборното законодателство.

Според прогнози на висши социалисти големи размествания и изненади в партийните пропорционални листи не се очакват, с изключение на Варна, където министърът на икономиката Петър Димитров най-вероятно няма да запази първото място.

Същото можело да се случи и със социалния министър Емилия Масларова, която може да бъде изпратена като водач на листа не от Старозагорския район, а от другаде.

Окончателното решение ще е на "Позитано" 20, като не било изключено пленум за листите да се проведе към 30 април, коментираха червени депутати пред Mediapool.

Основната цел на БСП за предстоящите два вота е да бъде "първа по резултат", каза Нинова. "БСП има с какво да застане пред избирателите си с открито лице и чело" , посочи тя, като допълни, че в кампанията ще заложат на "три стълба" – изпълненото през изминалия мандат, какво не БСП не е успяла да свърши и какво предлага в условията на икономическа криза.

Запитана за неуспехите на БСП, Нинова посочи проблемите в усвояването на еврофондовете, проблемите в борбата с корупцията и неуредиците в системата за здравеопазването.

По думите ѝ социалистите щели да използват "интелигентен и разумен подход в кампанията", за да може да се даде отпор на задаващата се коалиция "между Иван Костов и ГЕРБ", която може да управлява.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?