БСП отложи приемането на лобистки закон за Черноморието

ГЕРБ мълчи по скандалните промени, "Патриотите" бранели стотици семейства, а не олигарси

Разглеждането от парламента на скандални законови промени, с които се удължава срокът за застрояване на Черноморието с три години, бяха отложени за следващата седмица. Това е било решено на председателски съвет на Народното събрание преди парламентарния контрол, който се е провел по настояване на БСП.

В четвъртък парламентарната комисия по земеделие одобри с пълно единодушие законовите промени. С тях се удължава срокът, след който земеделската земя с променен статут за застрояване отново става земеделска. В момента този срок изтича на 23 май 2017 г. Предложението е той да бъде удължен с още три години - до 23 май 2020 г.

По този начин се дава втори шанс на инвеститорите, които не са реализирали инвестиционните си намерения, да го направят през следващите три години. Сред тях са инвеститорите на Камчийски пясъци, Каре дере, Иракли, къмпингите "Корал" и "Златна рибка".

БСП: Първият акт на парламента е лобистки в интерес на няколко компании

БСП обвини управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" в опит 44-тото Народно събрание да започне работа с приемането на лобистки закон.

"Беше направен опит за по-малко от 24 часа да се промени текст, който разрешава безконтролното строителство по Черноморско крайбрежие", каза Валери Жаблянов от БСП в кулорите на парламента. "Срам е първият акт на 44-то Народно събрание да бъде такъв лобистки законопроект", допълни Жельо Бочев от ръководството на БСП.

Въпрос според двамата депутати е кого обслужва законодателната поправка и кои са тези големи корпоративни инвестиционни проекти, които са принудили управляващите в изключително бърз порядък да внесат промените в закона.

Ще сме против този начин на предлагане на законите в парламента, когато за 24 часа минават текстове, които уреждат частните въпроси на няколко компании, лица, които се приемат за няколко човека, каза Жаблянов.

БСП настоява гражданските и екологичните организации да анализират внимателно чия собственост са въпросните 1871 имота, за които се правят промените, после да бъде организирана обществена дискусия по въпроса и чак след това да има гласуване на промените в зала.

Жельо Бойчев уточни, че БСП няма да подкрепи промените в закона в пленарна зала. Той отдаде на неопитност подкрепата на законопроекта от БСП в парламентарната комисия по земеделие.

"Патриотите": Защитаваме стотици дребни собственици

Вносители на законопроекта са Йордан Апостолов от "Обединени патриоти" и група депутати, сред които председателите на бюджетната комисия Менда Стоянова и на земеделието Десислава Танева от ГЕРБ.

В четвъртък Танева каза, че законопректът ще бъде разгледан от Народното събрание на първо четене още в петък като първа точка в дневния ред преди парламентарния контрол, след като беше одобрен единодушно от ръководената от нея комисия.

Промените засягат 1871 имота по Черноморието, които са на брега на морето в т.нар. зони А и Б по Закона за Черноморското крайбрежие. Те са били земеделски земи. Собствениците им са променили предназначението им в урегулирани поземлени имоти, в които може да се строи. Това им е струвало между 1600 и 4000 лв./дка, каза Йордан Апостолов, който е депутат за първи път от Националния фронт за спасение на България (НФСБ).

Собствениците на имотите е трябвало да изпълнят инвестиционните си намерения до 23 май 2017 г., но не са успели да сторят това, заради "жестоката икономическа криза и главоломния спад на доходите", аргументира се Апостолов.

Според него промените засягат стотици дребни собственици на земя, а не крупни бизнесмени и инвеститори. Те се "наказват за това, че не са предприели икономическа активност, въпреки влезли в сила впоследствие забранителни административни актове и приемането на законодателни промени, обслужващи необществени интереси", заяви Йордан Апостолов в четвъртък.

В петък законопроектът защити друг представител на "Патриотите" - Христиан Митев. Той обясни, че промените са внесени въз основа на жалби на граждани, които имат земеделски земи със сменено предназначение, но поради икономически затруднения не са успели да осъществят планираните мероприятия.

От ГЕРБ до този момент официално не са коментирали лобисткия законопроект. В четвъртък по време на изказванията в ресорната земеделска комисия техните представители, включително и председателят Танева се въздържаха от коментар. Министерството на земеделието, чийто министър Румен Порожанов е от квотата на ГЕРБ, подкрепи законопроекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес