БСП отново опитва да махне данъка върху доходите за бедните

БСП отново опитва да махне данъка върху доходите за бедните

БСП прави пореден опит да премахне данъка върху доходите за хората с минимална заплата. От левицата обявиха в четвъртък, че ще внесат отново промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с които да се въведе правото хората, които работят на най-ниското възнаграждение, да получат обратно платения през годината 10% данък.

Този принцип действаше през миналата година по инициатива на БСП, но заради начина, по който беше написан закона, много малко хора успяха да се възползват от облекчението. Причината е, че не трябваше да имат други доходи като такива от помощи или наем, например, а голяма част от работещите на минимална заплата вземат и социални помощи. БСП се опита да поправи грешката, като предложи уточняване на закона със задна дата, но то не мина през парламента. Междувременно връщането на данъка за най-бедните беше отменено по предложение на ГЕРБ.

Мотивът на левицата да предложи връщане на своеобразния необлагаем минимум е преизпълнението в приходната част на бюджета, с което се хвали правителството, стана ясно от изказване на лидера на БСП Михаил Миков. Той добави, че около 300 000 души имат доход равен или по-нисък на минималната заплата. В същото време увеличението на минималното възнаграждение през тази година на две стъпки от по 20 лв. (360 лв. от януари и 380 лв. от юли) било по-малко от парите, които хората биха спестили, ако държавата им върне вече удържания данък от 10%. Миков припомни и че в сряда Върховният административен съд отмени решението на кабинета за ръста на минималната заплата, но правителството обяви, че няма да обжалва, а набързо ще извърви отново процедурата и ще приеме същото решение със задна дата.

В същото време депутати от опозицията разпространиха данни на Националната агенция за приходите (НАП), според които над 1 млн. българи са имали средномесечен доход до 340 лв. през 2014 г. Около 1.4 млн. души са вземали между 340 и 1000 лв., 268 105 - от 1000 до 1514 лв., а 90 580 души - между 1514 и 2000 лв. 118 999 са българите, които са декларирали доходи от 2 000 до 5 000 лв. Между 5000 и 10 000 лв. месечен доход имат 15 773.

6751 българи имали доход от над 10 000 лв. на месец, показват още данните на НАП.

Данъчните пък започнаха да изпращат електронни писма на хората, които не са си платили все още годишния данък, за да ги предупредят, че това може да доведе до запор на сметките им. Срокът за плащане изтече в края на април. В писмата към забавилите се с превеждането на сумите от НАП дават едноседмичен срок за плащане и назидателно обясняват, че едва 6% от данъкоплатците в България имат такова поведение.

Закъснелите да преведат данъците си навреме ще платят и лихва за всеки ден забава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?