БСП отново предлага замразяване на депутатските заплати

Радев: НС има право да ми намали заплатата, както намери за добре

В последните седмици Народното събрание едва събриа кворум за провеждане на пленарни заседания. БГНЕС

БСП ще предложи отново основната депутатска заплата да бъде замразена на 2976 лева, колкото е основното възнаграждение преди разпускането на предходния парламент.

 

Основната заплата на народните избраници трябва да се увеличи с 90 лева и да стане 3519 лева, колкото е сумата на три средни заплати в публичния сектор. С вдигането на депутатските заплати ще се повишат и тези на президента, премиера, министрите, омбудсмана и др.

 

"Към колегите политици, които все са против това, към управляващото мнозинството се обръщам - това, което правим, е ритуално самоубийство в този момент и не само. Десетки хиляди хора са на улицата със социални искания, ти си вдигаш заплатата в този момент. Това е все едно излизаш на площада пред тези хора, слагаш си бесилото на главата и чакаш да дойдат да ти ритнат стола. Ритуално самоубийство на политическа класа, която не осъзнава, че това нещо е супер несправедливо", посочи Корнелия Нинова.

 

Социалистите предлагат замразяването на трети пореден път в рамките на този парламент.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна вторник към президента Румен Радев и омбудсмана Мая Манолова да подкрепят за замразяването на заплатите на т.нар. политически елит, при положение, че хората протестират за по-високи доходи. Мотивът е, че само при депутатите има увеличение на доходите с 18% или 543 лева за година и половина.

 

По-късно във вторник президентът Румен Радев коментира, че българите ще имат достоен живот тогава, когато възпитат своите политици да живеят само от заплатата.

 

Според него една от причините българските граждани да бъдат по улиците е, че не вярват, че българските политици разчитат само на заплатата си.

 

Коментарът на Радев дойде, след като миналата седмица премиерът Бойко Борисов каза лаконично по негов адрес, че "бедността не е грях, когато взимаш 11 хил. лв. заплата".

 

"Не аз определям заплатата на президента, а Народното събрание, така че депутатите са в пълното право да я намалят, както намерят за добре", каза Радев.

 

"Що се отнася до увеличаването на заплатите на политическия елит, то е оправдано само ако бъде обвързано с тяхната дейност по отношение на реалното благосъстоянието на българските граждани. Такива тенденции засега няма“, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?