БСП пак дава заден ход за промените в конституцията

БСП днес за пореден път се опита да сложи спирачки за предстоящите промени в конституцията, като изрази подкрепата си за поправките, свързани с реформата в съдебната система, но определи за прибързани промените, свързаните с присъединяването на България към ЕС и НАТО. Това стана по време на днешния парламентарен дебат по гласуването на временната комисия за подготовка на предложения за промени в Конституцията

Заявеното от леви депутати в пленарната зала събуди учудване сред останалите политически сили, защото БСП официално декларира, че иска промени в основния закон главно заради влизането в ЕС.

Със 167 гласа "за", 8 гласа "против" и 10 "въздържал се" Народното събрание създаде временна парламентарна комисия за подготовка на предложения за промени в Конституцията.

В работата на комисията ще участват 17 депутати - 5 от НДСВ, по 4 от ОДС и от Коалиция за България, 3 от ДПС и 1 от НИЕ. За председател беше избрана Камелия Касабова. Депутатите определиха срок от три месеца, в който комисията трябва да подготви предложенията за промени в основния закон. Решенията в комисията ще се взимат с квалифицирано мнозинство от две-трети.

Членове на комисията от НДСВ са Камелия Касабова, Константин Пенчев, Анелия Мингова, Владимир Дончев и Борислав Ралчев, от ДПС - Четин Казак, Лютви Местан и Ремзи Осман, от ОДС - Димитър Абаджиев, Елиана Масева, Екатерина Михайлова и Анастасия Мозер, от левицата - Любен Корнезов, Янаки Стоилов, Гиньо Ганев и Михаил Миков и Марианна Асенова от ПГ "НИЕ".

Най-много резерви за създаването на комисията изразиха депутатите от лявата опозиция. Те подчертаха, че по принцип подкрепят промените в конституцията, но обясниха, че измененията, свързани с членството ни в НАТО и ЕС са прибързани, тъй като все още се провеждат консултации за създаването на европейска конституция.

Депутати от Коалиция за България предложиха да се увеличи броя на депутатите в комисията, за да има по-голяма политическа отговорност за взетите решения. Парламентът обаче отхвърли предложението на Янаки Стоилов от БСП комисията да бъде от 24 члена - осем от НДСВ, по шест от ОДС и от Коалиция за България, трима от ДПС и един от ПГ НИЕ. Не беше прието и предложението му комисията да разглежда само проектопромени, отнасящи се до реформата на съдебната система и конституционното правосъдие и да отпаднат промените, свързани с предстоящото присъединяване на България към НАТО и Европейския съюз.

Константин Пенчев от НДСВ заяви, че е учуден от реакцията на левицата, след като вчера на консултациите по създаването на комисията нейните представители са подкрепили проекторешението, обвързващо промените със съдебната реформа и членството в ЕС и НАТО. Димитър Абаджиев от ОДС попита какъв е смисълът на политическите консултации, като след това се изразяват подобни противоположни аргументи. ОДС подкрепя мандата на комисията, защото с него парламентът изразява политическа воля за промени Конституцията, добави той.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?