БСП пак има зам.-председател на парламента

БСП пак има зам.-председател на парламента

След като почти година и половина БСП нямаше свои зам.-председател на Народното събрание, социалистите решиха да издигнат за поста бившия външен министър Кристиан Вигенин.

Предложението за Вигенин, което беше внесено от председателя на БСП Корнелия Нинова и тримата ѝ заместници в парламента – Драгомир Стойнев, Крум Зарков и Георги Свиленски, беше одобрено от мнозинството в пленарната зала.

От февруари миналата година БСП нямаше представител в ръководството на Народното събрание. До това се стигна, след като Валери Жаблянов беше предсрочно освободен по настояване на ГЕРБ заради изказване, че Народният съд е "необходимо и неизбежно правосъдие“

Тогава социалистите застанаха зад Жаблянов и дори сезираха Конституционния съд за освобождаването на му, съдиите обаче определиха решението на мнозинството в парламента като правилно. В защита на Жаблянов и в знак на солидарност през февруари лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че няма да предлага нов заместник-председател на парламента и ще сезира Европейския съд за правата на човека.

През последните месеци обаче отношенията между него и лидера на партията се обтегнали. Преди конгреса на левицата, на които уж трябваше да се гласува подадената от Нинова оставка, Жаблянов дал да се разбере, че вече не е от близките до лидера и преминал към т. нар. „вътрешна опозиция“. Той дори смяташе да се кандидатира за временен председател на БСП, но планът му беше осуетен, защото Нинова оттегли оставката си. Самият Жаблянов път публично отрече някога да е искал председателския пост.

В края на юни ръководството на БСП освободи Жаблянов от Изпълнителното бюро на партията. Сега той се раздели и с местата си в няколко парламентарни комисии. Той обаче не беше единственият социалист, който се раздели с досегашните си постове в парламентарни комисии. Пак по предложение на Нинова и заместниците ѝ БСП промени представителите си в 19 от общо 23 комисии.

Например Филип Попов се раздели с зам.-председателското си място в комисията по правни въпроси, но остана неин член. Постът му бе поет от Крум Зарков.

Близки до Нинова обясняват промените с това, че част от депутатите на БСП са станали евродепутати, но признават, че причина за освобождаването на Жаблянов е и напрежението между него и лидера на социалистите.

Споделяне

Още по темата

Още от България