БСП пак се сети за "тъмното" минало на Борисов

Две години, след като вътрешният министър от БСП Румен Петков опроверга твърденията на авторитетно американско списание за мафиотското минало на Бойко Борисов, социалистите отново решиха да го атакуват по тази линия, използвайки актуалния повод с показанията на "балканския крал на кокаина" Сретен Йосич пред белградски съд.

Преди два дни Йосич заяви, че в България бил закрилян от бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов и бизнесмена Николай Гигов.

В четвъртък от БСП изразиха "изключителното си безпокойство от показанията на международния наркотрафикант и един от най-търсените в Европа хора от подземния свят Сретен Йосич, в които той твърди, че в България е бил под закрилата на Борисов".

В нарочно обръщение до медиите социалистите настояха компетентните български органи да извършат незабавна и задълбочена проверка по твърденията на Йосич.

Борисов, който в момента е силно притиснат от БСП, след като правителството реши да изземе контрола върху една от ключовите дейности на Столична община, тази по почистването, поиска МВР и ДАНС да дадат гласност на събитията на около задържането на Йосич у нас.

"Не е възможно един политик - кмет на най-големия български град и лидер на влиятелна партия, да бъде подозиран в закрила на престъпник. Още по-тревожно е, че ако това твърдение на Йосич отговаря на истината, то се е случвало във времето, в което г-н Борисов е заемал поста главен секретар на МВР", пишат БСП.

"Вероятно по съвет на ПР-ите на ГЕРБ г-н Борисов вече направи опит да отрече твърденията на Йосич с дежурното обяснение, че е жертва на провокация, лъжа и заговор. Така се прави обикновено. Голите декларации трябва да бъдат подкрепени от ясни доказателства, от цялата истина", продължават от "Позитано 20".

От там уточняват, че не се наемат да отсъждат дали твърденията на Сретен Йосич са истина или лъжа.

"Българското общество обаче се нуждае от истината по случая. Нуждае се от осветляването на биографията на Бойко Борисов - както за периода в началото на прехода, когато той бе едно от активните действащи лица в охранителния бизнес, така и за времето, когато беше на висок пост в МВР".

В контекста на предстоящите избори самият Бойко Борисов има интерес от пълно изсветляване на собствената си биография, както и от истината по случая. Важно е българският избирател да знае и познава биографията, действията и позициите на политиците, които се борят за неговото доверие, настояват още социалистите.

Те не уточняват какви доказателства и от кого очакват, по същия начин, по който на кметските избори в края на 2007 г. обявиха Борисов за "мутра" и пак го нападнаха за съмнителното му минало, но не извадиха нищо конкретно, въпреки че МВР и спецслужбите са под техен контрол.

В същото време БСП сега заявяват, че зает с несвойствени дейности, Борисов не намира време да се справи с елементарните си служебни задължения в София, като почистването на боклука.

Борисов притеснен за живота си

Защитавайки се от нападките, които не са нови за него, Борисов прибегна до изпитания реквизит от защитни средства и обвини социалистите, че поставят на риск живота му, защото именно той е човекът, излязъл с лицето си срещу сръбския наркотрафикант.

"Години наред Сретан Йосич живя с фалшива лична карта. Той бе задържан след получен сигнал от чужди служби. Беше издирен, установена бе самоличността, под която живее в България и при акцията, в която имаше и престрелка, бе задържан", каза той.

"След това бе екстрадиран с холандски военен самолет, пълен с холандски барети. Холандските прокурори дори не искаха да си кажат имената, не искаха да им се чуе и гласа. Ако някой е заловен при акция с престрелка, може ли да се каже, че е бил покровителстван? Мога да ви уверя, че при задържането си Йосич не изглеждаше като покровителстван човек", продължи Борисов.

"Това, че Йосич не ме е забравил, само може да ме притеснява. БСП започва своята предизборна кампания по най-долния възможен начин. Това, че те обявиха кой е ръководил акцията по неговото задържане, е още една причина да се притеснявам. Те си играят с човешки живот", казва Борисов.

"Техните директори в МВР (има предвид управлението на министерството от Румен Петков) преди две години получиха информация от чуждите служби за подготвяни акции срещу мен. В случая се касае за човешки живот. Аз бях единственият с открито лице, всички мои колеги, които участваха в операцията, бяха с маски. Аз на практика съм единственият известен", напомни Борисов.

В заключение той пожела на премиера Станишев да си създаде врагове като Йосич, защото едва тогава ще може да каже, че е успешен премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от България