БСП пак внесе алтернативни данъци и бюджет

Модифицирани стари идеи и кабинетът да харчи само 1 процент от излишъка, предложи левицата на парламента

Нинова представи данъчните идеи на БСП

За поредна година БСП внесе в парламента алтернативен на подготвения от финансовия министър бюджет. Предложенията на левицата за данъчната политика през 2019 г. са леко редактираните от предходната година по отношение на облагането на доходите на физическите лица и на дивидентите. В допълнение се иска да се приеме само 1 процент от бюджетния излишък да може да се харчи с правителствени постановления, а останалата част да се разпределя от парламента с актуализация на бюджета.

Идеите на социалистите бяха представи в четвъртък от лидера им Корнелия Нинова, според която предложенията са в подкрепа на работещите, на младите семейства с деца и социално слабите, докато едрият бизнес и някои депутати "сигурно ще се разсърдят" заради това, че се удряли директно доходите им.

Нинова обясни в свое изявление пред журналисти в парламента, че поставяната от лавицата цел е "намаляване на неравенствата, мерки срещу сивата икономика, мерки за подпомагане на младите семейства и децата". По думите ѝ голям проблем е огромната ножица в доходите, която при запазване на сегашния модел на облагането на всички приходи от трудова дейност с 10 процента ще го задълбочи. Тя цитира данни но индекса Джини за неравенствата, който за Европа е средно 25%, а в България – 40%, което означава, че страната ни е с най-големи разлики в доходите.

Соцлидерът цитира официална държавна статистика, според която у нас 1.714 млн. работещи има месечни доходи до 1000 лв., а 47 000 български граждани получават до 9100 лв. Ако към групата на хората с ниски доходи се прибавят 2 млн. пенсионери, излиза, че близо 4 млн. българи получават под 1000 лв.

Затова Нинова за пореден път иска да се въведе прогресивен данък върху доходите на физическите лица като този път не се предлага минималната работна заплата да е необлагаема. Внесената скала предвижда запазване на данъчната тежест от 10% за хората с месечни доходи до размера на максималния осигурителен доход, който в момента е 2600 лв. месечно, но кабинетът смята да го вдигне от догодина до 3 хил. лв. За останалите доходи идеята на социалистите е данъчната тежест се увеличава с 2.5% на всеки 1300 лв. над максималния осигурителен доход, като достига 25% ставка за месечни доходи над 10 400 лв.  

Скала за облагане доходите на работещите по трудови взаимоотношения

БСП, която и в предишните години недоволстваше от това, че данъкът върху дивидентите е само 5 процента и искаше увеличаването на 10 на сто запазва това свое предложение за определена сума и го надгражда с прогресивна скала.

Аргументът е, че при 4 млн. българи с доходи до 1000 лв. 8000 души са декларирали доход от дивиденти 7.2 млрд. лв. "Работещите хора плащат 10% върху заплатата си, а капиталът плаща 5% върху дивидента, който се изписва през фирмите. Този дивидент генерира сив сектор, защото през изписан дивидент с по-нисък данък се плащат на черно заплати на работници, на които не се внасят осигуровки. Освен това се смята, че това е един от начините да се стимулират корупцията, плащанията под масата и тн. в сектора на обществените поръчки", посочи Нинова.

Скала за облагане доходите върху годишна данъчна основа, в т.ч. доходите от дивидент и ликвидационни дялове

Сред другите предложения на социалистите е на работещите семейства с деца да се приспадат от данъчната основа на месечната заплата 50 лв. "Ако получават 1000 лв. доход и дължат 100 лв. данък върху него и имат 2 деца, няма да дължат данък. Тези 100 лв. остават на разположение на семейството. Целта е ясна – трябва да помогнем на младите в тази демографска катастрофа, в която се намираме, да са малко по-спокойни и да имат повече доходи, за да гледат децата си", обясни соцлидерката.

Тя допълни, че левицата иска да се въведе 9% ДДС върху лекарствата и 5% за хляба, защото са стоки от първа необходимост и намаляването на данък добавена стойност за тези групи продукти също се подпомогне доходите на хората. Според нея няма опасност от дефицит в бюджета заради намаляването на ДДС за хляба и лекарствата, а напротив – щели да вдигнат приходите в  хазната.

"Другата седмица ще продължим със закона за бюджета на ДОО, където внасяме предложения за осигуровки, за пенсии. Ще продължим със Закона за бюджета на НЗОК и големия бюджет, където ще видите нашата алтернатива в цялост", заяви Нинова.

Тя посочи, че в сряда в в деловодството на парламента социалистите са внесли поправки в Закона за публичните финанси, според които правителството, "което и да е то, ще може да харчи 1% от излишъка с постановление на Министерски съвет". "Всичко останало става през парламента, с актуализация на бюджета. Надяваме се този закон да бъде гласуван бързо, да бъде приет и прилаган така, както изисква нормалността", каза Нинова, припомняйки, че становище, че парламентът трябва да решава за харченето на излишъка е изразил преди дни и президентът Румен Радев.

Според председателя на БСП в момента премиерът халби излишъка в бюджета еднолично и по своя преценка, заобикаляйки Закона за бюджета, Закона за публичните финанси и абсолютно в разрез с всички световни, европейски и български практики. "Това не е само удар по държавността, по институциите и е ясно защо се провежда тази политика - тя е целенасочена, но удря и в същността на българската държава – да събираме парите от всички българи и един човек да си ги харчи, както той си реши", критикува Нинова.

Преди дни обаче председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова обясни, че излишъкът се формирал от забавени европроекти, неизвършени капиталови разходи както и отлаганото за поредна година купуване на изтребители, за които в бюджета са предвидени средства. Това разкри проблеми с изпълнението на бюджетни планове, но и разби хвалбите на премиера Бойко Борисов, че излишъкът в бюджета за поредна година е резултат от битката на правителството с контрабандата и повишената събираемост на данъци и осигуровки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?