БСП: "Парашутисти от ГЕРБ" водят към фалит Първа градска болница

Според представители на БСП столичната Първа градска болница се източва и се води към фалит чрез некомпетентно управление, което вече е натрупало задължения от 5.7 млн. лева. Информацията на Столичната община да дълговете на Здравната каса към болницата не е вярна, НЗОК не дължи пари, обявиха в неделя на пресконференция от Дискусионния клуб за социална местна политика в БСП.

Заради неизпълнени ангажименти към НЗОК срещу болницата са заведени четири съдебни дела, а бордът на лечебното заведение е "овладян от парашутисти на ГЕРБ", заяви председателят на клуба Николай Белалов.

На журналистите бяха показани копия от документи, с които се одобряват големи представителни разходи, включително за ремонт на личния автомобил на директора на болницата.

Според копия от касови ордери за представителни разходи, показани на медиите, само за три дни през септември близо 4 хиляди лв. е изтеглил изпълнителният директор на болницата доц. д-р Михаил Николовски. За тези пари сигурно две джакузита биха могли да бъдат закупени, коментира Белалов.

Той освен това каза, че въпреки финансовите затрудения на болницата, шефът ѝ е обядвал за 130 лева.

Други нередности са свързани с кетърнига. Имало например документи за закупуване на мерло – "не знам за кои заболявания се препоръчва", добави Белалов.

По данни на пациенти от миналата година насам по-често се е налагало болните да си купуват лекарства за лечение, а персоналът напускал. Освен това в тази болница заплатите били най-ниски, дори в сравнение с останалите общински лечебни заведения.

Общинският съветник от БСП Бойко Маринков каза, дълговете на Първа градска болница възлизат на около 5.7 млн. лв.

В лечебното заведение, което е 100-процента общинска собственост, през август 2008 г., когато е дошло сегашното ръководство, са работели 607 души персонал. През декември са останали 585 души, а наскоро са напуснали още 15 лекари, медицински сестри и санитари, каза Бойко Маринков. По думите му това е болницата с най-голям брой лекари към едно болнично легло и се нуждае от преструктуриране.

Според него в момента няма орган, който да управлява общинското здравеопазване в София.

От клуба повдигнаха въпроса и с продължаващото изсичане на дървета в софийските паркове, като в същото време не са установени приходи в общинския бюджет за 2008 г. от масовата сеч на здрави дървета в града. Социалистите предложиха паричен облог, ако се намерят някъде в София засадени поне 50 дървета в парк или градинка.

Споделяне

Още от България