БСП: Пари от резерва на БНБ или от пенсионни фондове да отидат за гарантирането на влоговете в КТБ

БСП: Пари от резерва на БНБ или от пенсионни фондове да отидат за гарантирането на влоговете в КТБ

БСП предлага да се заемат пари от резерва на БНБ, с които да се осигурят средства във Фонда за гарантиране на влоговете, необходими за изплащане на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка. Това съобщи председателят на партията Михаил Миков във вторник, като поясни, че по този начин няма да бъде надвишен бюджетният дефицит от 3%.

"Смятаме, че има възможности от резерва на управление "Банково" да бъдат осигурени средства за попълване на Фонда за гарантиране на влогове. Там, по наша информация, има около 4 милиарда, далеч по-малко са необходими", заяви на пресконференция Миков след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП.

Системата на валутния борд забранява да се пипат пари от този резерв и за да се случи това, е необходима промяна в закона, която социалистите ще внесат още в сряда.

"Вторият вариант е да се търси ангажиране на ресурси от частните пенсионни фондове. Тук не става въпрос социалистите да посягат на натрупаните пари, а да се създадат условия за инвестиция от страна на тези фондове в помощ на Фонда за гарантиране на влоговете. Едни вземания, които при всички случаи са осигурени, обезпечени от държавата", каза Миков.

Той уточни, че предпочита първия вариант – да се дръпнат пари от резерва на управление "Банково".

Не е ясно кой е посъветвал Миков да се търсят варианти за вземане на пари от пенсионните фондове – идея, която според експерти е почти толкова немислима, както и тази да се посегне на валутния брод.

Според актуализацията на бюджета, одобрена от правителството на Бойко Борисов по-рано във вторник, необходимите 2 млрд. лв. за Фонда за гарантиране на депозитите ще бъдат набавени чрез нов заем, който ще тегли държавата и ще заеме на фонда при условия за бъдещото му погасяване.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес