БСП: Петканов да оповести списък на бандитите

Лявата опозиция, спрягана като най-вероятен следващ управляващ, днес предложи и мерки за справяне с организираната престъпност.

На първо място левицата поиска вътрешният министър Георги Петканов да назове точно имената на престъпните босове, които се разхождат свободно. Идеята, оповестена от бившия правосъден министър в кабинета Виденов Младен Червеняков, странно напомня на списъка на бандитите, изготвен от колегата му вътрешен министър Любомир Начев и тържествено публикуван в медиите. Публичният шум обаче не доведе до залавянето и осъждането на нито един от престъпниците, които се изпокриха предварително.

В посочените от БСП мерки фигурират и вече започналата акция на МВР за отнемане на оръжията на хора от организираната престъпност, както и на засилване на контрола върху разрешителните за носене на оръжия.

Левицата не пропусна и темата за необходимостта от законодателни промени, които да повишат ефективността на борбата срещу организираната престъпност. По-голяма част от споменатото днес бе подкрепа за вече споделени идеи на главния прокурор или МВР-министъра.

Левите депутати са готови да инициират предложените от Главна прокуратура промени в НПК, ГПК и Данъчно-процесуалния кодекс, които целят да се възстановят отнети правомощия на обвинителите. Сред тях са възможността на прокуратурата да повдига искове срещу частни фирми за нарушен интерес на държавата и правото ѝ на безпрепятствен достъп до данъчните досиета.

Левицата подкрепя и готвения от прокуратурата Закон за борба с организираната престъпност.

БСП ще подкрепи и предложените от МВР промени в НК и НПК с цел увеличаване правомощията на вътрешното ведомство за справяне с организираната престъпност.

Социалистите от своя страна ще предложат в България да се въведе и Закон за борба с бандитизма, какъвто съществува във Франция. Той предвижда мерки за репресия спрямо босовете и членове на организираната престъпност - удължаване на срока на тяхното задържане, ограничаване достъпа им до финансовите институции и по-бързи и специализирани съдопроизводства срещу тях.

Още от България