БСП писа "слаб" на НДСВ, не спомена ДПС

Социалистическата партия дава негативна оценка за 2-годишното управление на НДСВ, съобщи зам.председателят на партията Румен Овчаров. От "Позитано"20 не споменаха коалиционния партньор в управлението - ДПС.

Според Изпълнителното бюро на БСП, правителството на Симеон Сакскобургготски е безсилно да се справи с проблемите на страната, няма управленска култура, влачи се по течението на събитията по линията на най малкото съпротивление.

Правителството реагира тогава, когато вече не е и необходимо да се реагира, последният пример е с промените в кабинета, които повече от 70% от българите оценяват като абсолютно неадекватни на ситуацията, коментира Овчаров.

Въпреки купчината негативни оценки, пред социалистическата партия не стои на дневен ред искането на вот на недоверие на правителството. От БСП декларираха отдавна, че когато станат готови с анализа на двете години управление, тогава ще съобщят дали ще поискат вот на недоверие към правителството.

Аргументът на Овчаров днес срещу искането на вот беше, че дискусията покрай правителствените промени миналата седмица в парламента ясно е показала, че с вотове и дебати в Народното събрание правителството няма да промени вредната си за България политика.

Основната цел на БСП е истинският вот на българския избирател, това са местните избори наесен, посочи Овчаров.

За да предотврати вътрешнопартийните боричкания по места, ръководството на партията започна да номинира кандидати за кметове въпреки че обяви това за прерогатив на местните си организации.

Днес Изпълнителното бюро на БСП е номинирало досегашния кмет на Силистра Иво Андонов за следващ кметски мандат, съобщи говорителят на партията Ангел Найденов. Намесата от София е заради невъзможността на местните структури да реагират адекватно и да вземат предвид досегашния мандат на Андонов, както и личния му рейтинг в Силистра, обясни той.

Найденов предупреди, че това действие е знак и към други партийни организации на БСП в страната, като Враца и Ямбол, където вътрешните противоречия поставят на риск представянето на БСП на изборите.

В обявената днес оценка на БСП за двугодишното управление на НДСВ се посочва, че между 60 и 66 % от българите живеят с месечен доход до 100 лева, а средният български пенсионер разполага дневно с 3 лева. България е страната, в която гражданите плащат най-много лични разходи за здравеопазване, каза Румен Овчаров. За сравнение той посочи, че у нас този процент е 33, докато за Великобритания е 21 на сто, а за Швеция - 12 на сто.

Според БСП се забавя икономическия растеж, нараства търговският дефицит и се очертава деиндустриализиране на България.

Всичко, което е започнало да се приватизира от това правителство, стига до пълен абсурд, каза Овчаров и като пример посочи приватизацията на Булгартабак и БТК. БСП смята, че сделката за БТК трябва да бъде прекратена, тъй като с нея се нарушават не само икономическите интереси на страната, но и националната ѝ сигурност.

Във външната политика БСП подкрепя приоритетите, които правителството е продължило да реализира, но не и реализацията им. Социалистите смятат, че прекалено активната позиция на кабинета в определени ситуации, стигаща до сервилнечене, заплашва стратегически национални интереси на страната. Макар Овчаров да не визира, стана ясно, че има предвид българската позиция по иракската криза.

Реформата в правоохранителната и правораздавателната система боксува, увеличава се тежката престъпност, сериозно е срастването на организираната престъпност със среди и лица от властта, заяви още Румен Овчаров.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?