БСП пита Борисов ли стои зад Гинка в сделката с ЧЕЗ

ГЕРБ: ББР не финансира сделката, значи премиерът няма нищо общо

БСП пита Борисов ли стои зад Гинка в сделката с ЧЕЗ

БСП поиска европейска проверка на сделката за ЧЕЗ (CEZ), при която неизвестната до вчера малка пазарджишка фирма "Инерком" ще придобие за около 320 млн. евро българския бизнес на чешката компания, чийто годишни приходи са около 2 млрд. лева. Лидерът на партията Корнелия Нинова отново призова президентът Румен Радев да излезе с позиция, тъй като става дума за продажба на стратегически активи.

"Към неофициалната информация, която вече върви, е че зад тази сделка си стои Бойко Борисов, както и че една държавна банка щяла да финансира, т.е с парите на всички ни някой ще си купи част от националната сигурност и от живота на два милиона потребители", коментира в неделя Нинова.

"Плоска лъжа", отвърнаха от ГЕРБ на извънреден брифинг. За подсилване на контраатаката в него участва бившият депутат Антон Тодоров, както и шефът на енергийната комисия в НС Делян Добрев, който преди два дни изрази съмнения за сделката, но сега внезапно се почуствал "по-споен".

Скандалът около договорената продажба на контролираната от чешкото правителство компания ЧЕЗ с фирмата на Гинка Върбакова от Пазарджик предизвика политически трус и отнесе главата на енергийния министър Теменужка Петкова, която от години се познавала с фамилията на Върбакова.

Бързината, с която премиерът прие оставката и коментарите му, че познанството на Петкова с купувачите е едва ли не единственият съмнителен елемент около сделката, засили подозренията, че енергийната министърка просто е избрана за бушон.

ГЕРБ: ББР не финансира сделката, значи Борисов няма нищо общо

Единствената държавна банка у нас - Българската банка за развитие – повтори официално в неделя, че не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция в сделката на "Инерком" с ЧЕЗ.

Това бе основният аргумент на Делян Добрев срещу предположенията на БСП, че Борисов стои зад сделката.

"Доказателството на Нинова, всъщност цялата ѝ теза бе построена върху една плоска лъжа. Госпожата каза, че тъй като банката финансира сделката, може би Борисов има нещо общо. Само, че банката не финансира сделката. Това е публично известно от преди десет дни. Днес отново банката излезе със съобщение, че няма нищо общо с финансирането на ЧЕЗ. Цялата тази конструкция, която тя се опитваше да изгради, се сгромоляса", заяви Добрев.

Той определи като опасна тезата на Нинова, че институции като ДАНС и КЗК са подчинени на премиера и затова БСП не им вярвали. "Затова са институциите, те изграждат държавността в България. Питаме се, Корнелия Нинова, когато е била заместник-министър, по този начин ли се е държала с институциите?", запита Добрев.

Той уточни, че макар да е изказал притеснения за сделката, сега се чувства по-спокоен тъкмо защото премиерът е разпоредил на компетентните институции да я проверят.

Договореност Борисов – Бабиш?

Предположенията са, че сделката е договорена между Бойко Борисов и чешкия премиер Андрей Бабиш – милиардер със спорна репутация, чието правителство контролира енергийната компания ЧЕЗ.

Социалистите ще сезират европейските институции, освен това чрез посланика на Чехия у нас ще връчат запитване към Бабиш дали по време на официалното му посещение са били поемани ангажименти от страна на българската държава по сделката за ЧЕЗ.

Мъглата около сделката и предположенията, че Гинка Върбакова е поставено лице, идват и от неяснотата на осигуреното от "Интерком" финансиране, за което се твърди, че е от български банки и офшорни компании.

За да успокои напрежението, Борисов обяви в събота, че е възложил на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Националната агенция по приходите да направят пълна проверка на случая. Премиерът също така е поискал в разследването на всички обстоятелства около сделката и купувача да се включат и Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за финансов надзор, макар предварително да е известно, че регулаторите могат да се произнесат единствено по въпроса спазени ли са формалните процедури.

"Формално правителството няма отношение по сделката между двете частни компании, но ще използва ресурса си да провери всички обстоятелства и да гарантира енергийната сигурност", обяви правителството в събота.

Макар че никой от ГЕРБ не възрази на Борисов за оставката на Петкова, някои депутати поставят под въпрос нейната вина по случая.

Как може Петкова да заповяда на чешката държава да продаде активите си на Гинка

"Как Теменужка Петкова може да заповяда на чешката държава да продаде своите активи – в случая ЧЕЗ, на нейна приятелка?", запита депутатът от ГЕРБ Тома Биков в неделя пред Нова телевизия.

По думите му българската държава е длъжна да провери сделката и ще го направи."Това е тежко регулиран пазар. Дали сделката е скандална или не не може да се каже, защото никой не е запознат с детайлите", коментира Биков.

"Проверките няма какво да открият, защото от гледна точна на формалностите, сделката ще бъде обявена за законна", каза депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

"За нас оставката на Петкова не обяснява цялата ситуация. Тя е сериозен човек, но в случая се явява един бушон. Същността на скандала не се корени във връзките между Петкова и Върбакова, а в това, че ЧЕЗ се купува от една мъничка фирма", подчерта той.

Борисов жертвал Петкова заради репутация, а не заради нередности в сделката

В петък, когато Петкова съобщи за депозираната оставка, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов настоя въпросът да бъде предварително обсъден в управляващата коалиция, но междувременно но премиерът Борисов, който бе в Брюксел, побърза да обяви, че е приел оставката, за която сам настоял.

Причината не е, че има нещо нередно в продажбата на ЧЕЗ, в която държавата не била страна, а заради проблем с репутацията, обясни Борисов в неделя.

"Казах ѝ - дай си оставката – при липсата на здрав разум тази история как изглежда – приятели на енергийния министър купили ЧЕЗ – това чува публиката. Няма никаква истина, но това чува. Но не мога да оставя и нашата, и нейната репутация да има някакъв подтекст в нея", каза премиерът пред младежкия актив на ГЕРБ в Сандански.
Антон Тодоров: Твърденията на Нинова са "политическо отровителство"

"Гинка ще обясни от коя банка идват парите, тогава когато Корнелия Нинова обясни от къде взе пари, за да приватизира за жълти стотинки "Техноимпекс", заяви Антон Тодоров.

БСП под ръководството на Нинова се превръщала в "инкубатор на клюки, генератор на откровени лъжи и свърталище на проблемни хора", допълни той и след това се насочи към президента.

"Това поведение на лидера на опозицията има силно болестотворен характер - виждаме, че то е заразно и започва да се изповядва и от президента. Манията, която тези хора имат да задават въпроси, а не да дават отговори, е притеснителна. Очевидно и двамата са нереализирани репортери", каза още Тодоров, визирайки публичния въпрос на Румен Радев от миналата седмица дали Бойко Борисов има общи бизнес интереси с Делян Пеевски и разпределя ли му обществени поръчки.

Твърденията, че Борисов стои зад сделката за продажбата на ЧЕЗ, били "политическо отровителство".

"Лидерът на опозицията няма право да изговаря дори като въпросителна форма подобни твърдения, защото и г-жа Нинова, и президента, които вече са двете крила на една и съща птица, всъщност се опитват да ерозират чрез недоказани твърдения управляващата коалиция", обобщи Антон Тодоров.

Споделяне

Още по темата

Още от България