Скандалът "Буда"

БСП пита на какви основания е вербуван Борисов, ГЕРБ видя удар от засегнати олигарси

Яне Янев, който преди две години пита за агент "Буда", вече е убеден, че досието е фалшиво

Михаил Миков и Ангел Найденов сн. БГНЕС

Скандалът с изнесените документи за вербуване на Бойко Борисов като информатор на ЦСБОП с кодово название "Буда" предизвика поредна буря в партийците редици. ГЕРБ обявиха, че това е "сценарий" на политическите им опоненти от ляво и от дясно, които "за пореден път целенасочено, с компроматни похвати, се опитват да извадят от равновесие управлението на страната". ГЕРБ са убедени, че ударът е не само политически, но и в отговор на засегнати интереси на олигарси и на сенчестата икономика, без да се посочват конкретни кръгове и имена освен виновния за всичко "Октопод".

В понеделник първа реагира БСП, която поиска парламентарна и прокурорска проверка на документите по случая, изнесени преди ден от сайта "Биволъ".

От каква среда произхожда Борисов

Атанас Атанасов от ръководството на ДСБ заяви, че прокуратурата може да се самосезира, ако документите са изнесени неправомерно.

"Нека някой да намери механизъм и да покани Петканов, Сакскобургготски и Петър Стоянов и да ги пита, когато са подписвали документите за назначаване на Борисов на висшата професионална длъжност на МВР, те били ли са наясно от каква среда произхожда той. Тези хора трябва да дадат отговори. Не могат да се крият като мишки", коментира Атанас Атанасов, бивш директор на контраразузнаването. Според него твърденията на управляващите, че гръбнакът на организираната престъпност е пречупен, са се изпарили окончателно.

БСП иска прокуратурата и парламентът да разследват случая "Буда"

Според БСП пък трябва да се създаде нарочна парламентарна комисия, на паритетен принцип, която да разследва всички съмнения около "Буда". Социалистите обясниха, че ако прокуратурата не се самосезира по случая, те ще имат ангажимента да го сторят. Ако пък Народното събрание не създаде анкетна комисия, от партията ще инициират събирането на подписи за разглеждане на казуса във вътрешната комисия.

По думите на бившия вътрешен министър Михаил Миков, който категорично отрече да е знаел нещо за агентура съпричастност на Борисов,  изнасянето на документи в публичното пространство поставя редица въпроси, които трябва да получат институционален отговор.

"Вербуван ли е бил премиерът на България и какви са връзките му с неговия вербовчик - високопоставен служител днес в ДАНС, а преди години – отстранен от МВР с аргументите за изнасяне на информация и връзки с организираната престъпност?", попита Миков.

Ще се радваме, ако цялата тази история се окаже съшита с бели конци. Ще се радваме, ако се окаже, че премиерът е човек, който няма съпричастност, за която се твърди в тези публикации, заяви заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов.

Ако се потвърди съпричастност на Борисов към ЦСБОП, логичният ход е оставка, смята той. 

Според социалистите трябва ясно да се разтълкува мотива за вербовката. "Какви са били връзките на Бойко Борисов с оперативно интересните лица", попитаха от партията.

Народният представител от БСП Петър Курумбашев обърна внимание на  поведението на медиите, за които Борисов твърди, че са опозиционни. Странно е, че само в един вестник има публикация по случая. "Само Нова телевизия имаше репортаж по повода, а бТВ май пак забравиха да отразят новината, също както забравиха да отразят протеста на Орлов мост", отбеляза Курумбашев.

ГЕРБ не се поколеба да защити Борисов

"Не сме учудени от координираните позиции от представители на БСП и ДСБ. Ясно е, че започнатите реформи и усилията на премиера пораждат силна непоносимост в нашите опоненти. Очевидно е, че случващата се промяна във всички сфери от живота на българските граждани и реформаторската политика на ПП ГЕРБ, ужасяващо дразнят и червените, и сините, които се провалиха", посочват от ГЕРБ.

Според партията "все по-ясно" става, че атаката, която се води срещу ГЕРБ и лидера на партията Бойко Борисов, не е само политическа.

"Зад нея прозира засегнатия финансов ресурс на сивата икономика, пазен грижливо години наред от същите тези червени и сини", посочват от ГЕРБ.

"Нека стане ясно обаче, че няма да позволим политическо изнудване, не сме съгласни хора, които толерираха контрабандата, които си уреждаха срещи с оперативно интересни лица, които се съветваха с Октопода, днес да се опитват, размятайки поредния компромат, да всяват изкуствено напрежение", пише още в декларацията на управляващите.

В документа се посочва, че ГЕРБ е нарушила интереса на кръга олигарси в държавата, след като е спряла основните финансови кранчета на сивата икономика.

На Яне Янев пак му се наложи да се извърти на 180 градуса

Досието на премиера Бойко Борисов "Буда" е "предизборен кьорфишек", сътворен от "ченгета от БСП", обяви с категоричност лидерът на РЗС Яне Янев, който е и председател на парламентарната комисия за разследване на корупция по високите етажи на властта.

Преди две години, докато беше яростна опозиция на ГЕРБ и щеше да "уволнява" Борисов, Яне Янев отправи няколко въпроса към премиера, сред които беше "какво му говори агентурният псевдоним на ДС "Буда"? Тогава той се закани РЗС "да покаже истинския образ на мутрокомунистическата групировка ГЕРБ и на тартора ѝ Бойко Борисов“. 

Сега обаче Яне Янев е съюзник на ГЕРБ и мисли по различен начин.

"Това, което видях и прочетох, е съшито с бели конци, според мен тези документи са фалшиви", заяви той.

Янев разясни, че питането му преди години е било основано на разговор с депутата от БСП Румен Петков. Янев се срещнал с него още докато е бил вътрешен министър и тогава Петков му вметнал за досието на агент "Буда" и че зад това име стои Бойко Борисов.

Янев е убеден, че при експертиза ще се докаже, че досието на Борисов е фалшиво.

Споделяне

Още по темата

Още от България