БСП пита Румен Радев подкрепя ли политическия проект на двамата си министри

"Новата партия е в напреднала фаза на израждане", каза Калоян Методиев

БСП пита Румен Радев подкрепя ли политическия проект на двамата си министри

БСП разглежда евентуална партия на Кирил Петков и Асен Василев като враждебен акт на президента Румен Радев срещу социалистическата партия, която преди пет години издигна кандидатурата му, а сега го подкрепя за втори мандат. Подкрепя ли Радев евентуален политически проект на двамата служебни министри, запита червеният депутат Георги Свиленски в ефира на партийната телевизия БСТВ.

От седмици се говори, че двамата най-харесвани министри са напреднали в подготовката на собствен политически проект. Те самите заявяват, че ще останат в политиката, но отказват да говорят за плановете си, докато са в служебния кабинет. Неофициално се говори, че двамата ще обявят партията си след президентския вот, но има и очаквания в друга посока – да се явят на вота като използват регистрацията на друга формация, защото нямат време да извъртят закованата процедура преди очертаващите се нови парламентарни избори. В коя посока са намеренията им до голяма степен ще си проличи от това дали ще намерят място в следващия служебен кабинет на Радев или не.

Свиленски коментира дадената преди ден заявката от служебния премиер Стефан Янев, че би гласувал за подобен проект на Петков и Василев:

"С изявлението на премиера Янев явно е факт, че се готви политически проект на министрите Кирил Петков и Асен Василев. Тук е много интересна позицията на президента Радев, защото премиерът и двамата министри са назначени от него. Той подкрепя ли този проект и действията на премиера, който казва, че би гласувал за него? Преди няколко дни чухме, че е благодарен на българските социалисти, които са го подкрепяли и работили за избора му. Сега едно такова изявление от неговия служебен премиер не вярвам, че радва българските социалисти".

Свиленски предупреждава, че "през годините са се правили много политически проекти – едни на гърба на БСП, други покрай БСП, но всички те са били неуспешни".

Изявлението на Свиленски е първият явен сигнал за раздразнение и бунт в левицата срещу президента Радев, който с поведението си по време на мандата показа, че не се самоопределя като част от БСП и който привлече в служебния кабинет хора от различни краища на политическия спектър. Предположенията са, че кандидатурата му за втори президентски мандат ще бъде издигната от инициативен комитет и че Радев не желае да се асоциира с нито една партия, макар да изрази благодарност за подкрепата и на БСП, и на "Има такъв народ".

Румен Радев в момента е политикът с най-високо доверие в България, същото важи и за служебния кабинет, докато БСП търпи сериозни изборни загуби и се срина до трета политическа сила.

В интервюто пред партийната телевизия Свиленски отново повтори тезата на БСП, че е по-добре парламентарните и президентските да се проведат заедно. Самият Радев обаче вече няколко пъти даде да се разбере, че е срещу избори 2 в 1

Ексшефът на кабинета на Радев: Проектът на Василев и Петков е в напреднала фаза

"След като самият Стефан Янев каза, че би го подкрепил – Стефан Янев няма да кихне без разрешение от Румен Радев", каза пред бТВ политологът Калоян Методиев, което е бивш шеф на кабинета на президента. По неофициална информация след напускането на президентството той работи с лидера на БСП Корнелия Нинова.

Според Методиев се вижда, че партията е "в напреднала фаза на изграждането на партийни структури". По думите му структурите на бъдещата партия се изграждат с лица от "Демократична България" и БСП.

Методиев смята, че е възможно новата партия да прескочи бариерата още на предстоящите парламентарни избори, като ще вземе от избирателите на БСП и "Демократична България" най-вече.

По думите му дали проектът ще бъде създаден сега или след президентските избори зависи от "куража на президента". "Ще се търси обявяване в последния момент", прогнозира Методиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България