БСП пита за колко "рязания на ленти" Борисов е летят с военни хеликоптери

Ангел Найденов

Народните представители от БСП питат министъра на отбраната Аню Ангелов колко пъти премиерът Борисов е летял с военни хеликоптери за протоколни събития – инспекции, откривания на сгради и рязани на ленти. За питането съобщи в четвъртък в парламента народният представител от Коалиция за България Ангел Найденов.

Поредният скандал за навъртените "летателни часове" на премиера избуха след публикация на Mediapool, от която стана ясно, че обиколките на премиера по страната са изразходвали бюджета на ВВС на МО.


Преди седмица в писмен отговор от министър Ангелов до Найденов става ясно, че вертолетите са изпълнили 47 специални задачи. Тогава от левицата обявиха, че това са 47 "ВИП-полета" на властта.

Днес Найденов обясни, че една специална задача не означава непременно един полет. "Искаме да знаем колко полета са извършени в рамките на тези специални задачи и кое му е специалното да прелетиш от точка А до точка В, било то и с премиера на борда", каза Найденов.

По думите му един летателен час на хеликоптер "Кугър" струва 9810 лв. Левицата е изчислила, че това са детските надбавки за 280 деца за месец.

Отделно по информация на депутата на площадката в завод "Терем" стояли 5 хеликоптера, които чакали технически преглед. Той е задължителен, след като машините навъртят 500 летателни часа, а според левицата това се е случило с "ВИП-полетите". По данни на Найденов прегледът на един хеликоптер струвал 200 000 лева, а ако се наложи смяна на дребни детайли – 300 000 лева.

"Стана ясно, че премиерът има втори Авиоотряд 28, но питаме министъра на вътрешните работи дали пък и хеликоптерите на "Гранична полиция" не са ползвани за превоз на властта като трети авиоотряд", подхвърли още Найденов.

Колегата му Атанас Мерджанов ще пита във времето на парламентарния контрол в петък министър Ангелов за проблема с напускащите летци на ВВС. По информация на Мерджанов от 18 септември близо половината от 24-те летци от базата в Крумово били напуснали, а са обучени да летят с кугърите. Напуснали са и шестима летци от базата в Граф Игнатиево – пилоти на изтребители.

"Искаме да получим обяснение коя е причината за масовото напускане на летци", заяви Мержданов.

По време на пресконференцията на БСП обаче стана ясно, че и лидерът на левицата и бивш министър-председател Сергей Станишев също се е възползвал от военната летателна техника.

На журналистически въпрос към бившия заместник-министър на отбраната и сегашен депутат от Коалиция за България Спас Панчев дали и предишният премиер Станиешев е ползвал военните хеликоптери, народният избраник обясни, че се е случвало, но не даде повече информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?