БСП пита за сигнал на ДАНС срещу Мирослав Найденов

Бившият министър бил проверяван за организиране на престъпна група, за натиск и подкуп

БСП намекна, че Мирослав Найденов е разследван. Сн. БГНЕС

БСП започва да огласява поредица от "разкрития за злоупотреби, корупция и финансови схеми на кабинета "Борисов", стартирайки с въпрос към прокуратурата за сигнал на ДАНС срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Инициативата за предизборните разкрития се прави "с убеждението, че хората имат право да знаят истината за управлението на ГЕРБ", съобщи в понеделник лидерът на БСП Сергей Станишев.

Според него ревизия на кабинета "Борисов" е необходима и спешна, защото без нея няма да спре "разграбване на страната и за обедняване на хората".

"След като става ясно, че служебният кабинет няма такава политическа воля, ние се нагърбваме с тази задача", добави той.


Станишев припомни, че миналата седмица депутати от БСП предадоха на главния прокурор над 20 сигнала за злоупотреби и корупция на кабинета "Борисов". "На този етап не бихме искали да изнасяме тази информация до ЕС", уточни той, давайки ясно да се разбере, че има и такава възможност.

Шест от внесените сигнали до главния прокурор се отнасят до Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и досегашния му ръководител Мирослав Найденов.

"Има ли в Софийската градска прокуратура досъдебно производство по сигнал на ДАНС за дейността на Мирослав Найденов като министър на земеделието?", попита председателят на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев.

"Вярно ли е, че в досъдебното производство се работи по следните три основни направления: първо- организирана престъпна група за търговия с влияние; второ - оказване на натиск от висши служители на МЗХ и депутати от ГЕРБ при провеждане на обществена поръчка за 17 млн. лева за храни по програма със средства на ЕС; трето - предлагане на подкуп", изброи Гечев.

БСП искат да стане публично известно и има ли длъжностни лица, работещи или работили в МЗХ, които са дали показания в рамките на това производство, както и дали са използвани специални разузнавателни средства по него.

БСП питат и дали във връзка с това досъдебно производство има депозиран сигнал до главния прокурор от наблюдаващия прокурор за заплаха от висш политик.

Засега от прокуратурата не са коментирали сигналите, внесени от социалистите, нито последната им пресконференция с твърденията за ексминистър Найденов.

Сред сигналите има и такъв, свързан с разговорите между бившия премиер Бойко Борисов и директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов, в който се споменава името на покойния бизнесмен Михаил Михайлов - Мишо Бирата.

Цацаров трябва да покаже, че прокуратурата не е политически инструмент, коментира Станишев. "Няма европейска държава, в която след изнасянето на такива данни и ясни факти и след личното самопризнание на Борисов, на следващия ден този човек да не е подал оставка. При нас този случай беше потулван", каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България