Подкрепяйки принципно газопровода и опитите за сваляне цената на газа,

БСП пита защо руски заем за "Южен поток" е приемлив, а за "Белене" - не

БСП пита защо руски заем за "Южен поток" е приемлив, а за "Белене" - не

Редица въпроси около проекта за строежа на газопровода "Южен поток" повдигна "Коалиция за България" в петък, след като депутатът Петър Димитров от "Коалиция за България" прочете в пленарна зала декларация в подкрепа на реализацията на проекта, за който ден по-рано България даде окончателното си одобрение, и на усилията на правителството за осигуряване на по-справедливи договори за доставка на газ.

Макар и да застава зад "Южен поток", първите договорки за който бяха направени от правителството на БСП, ДПС и НДСВ, парламентарната група на социалистите изрази безпокойство от това, че правителството на ГЕРБ е поело през август 2012 г. ангажимент пред "Газпром" да подпише за "Южен поток" до 15 ноември или да върне реализираната икономия от намалената цена на газа в размер на 70 млн. долара.

 

Според "Коалиция за България" като се спрат доставките на газ по досегашната мрежа през Украйна трасето на "Южен поток“ става безалтернативно, което заплашва енергийната сигурност на България. "Вече е ясно, че през първите 15 години България няма да получава никакви доходи от този газопровод. В тази връзка - какви ще бъдат ползите за България през следващите 10 години и до края на експлоатацията на газопровода?", се пита в декларацията.

 

Поставя се и въпросът дали в определената без окончателно трасе цена от 3.308 млрд. евро са включени отклонения за Гърция и Сърбия? Какви са условията по руското кредитиране на проекта и защо за "Южен поток" то е приемливо, а за АЕЦ "Белене" – не, пита още опозицията. Тя напомня, че спреният проект за АЕЦ "Белене“ заради липса на пари, при положение, че "Росатом" нееднократно предложи кредит за дострояването, е трябвало да произвежда електроенергия за България, а "Южен поток" ще транзитира газ за трети страни.

 

Социалистите искат да знаят още какъв ще е размерът на транзитните такси по "Южен поток" и при какво натоварване на тръбата са изчислени те, както и какъв ще е полученият от държавата дивидент, с който се планира да се изплаща осигуреното от "Газпром" финансиране за българския дял в проекта. Какво се случва, ако тръбата не е натоварена на 100% и ако печалбата на съвместното дружество не е достатъчна за обслужване на осигуреното от "Газпром" финансиране, се пита още в декларацията.

 

"Включена ли е клаузата "Доставяш или плащаш“ и как това се съчетава с европейските антимонополни изисквания? Ако "Газпром" ползва само 50% от тръбата, кой и как ще гарантира нейната запълняемост? Поискана ли е дерогация от ЕК и какви са гаранциите, че тя ще бъде получена? Как ще бъде възложено изграждането на българската част от "Южен поток"? Може ли строителството да се извърши от дъщерна фирма на "Газпром"? Кой ще вземе тези 3,308 млрд. евро – български фирми или чужди изпълнители?", продължават въпросите.

 

Според социалистите "ниската“ цена на газа, която България договори и която е по-висока от тази на входа на Германия е "наказателна и е за безотговорната политика на българското правителство". "Тя е руският отговор за "плесниците“ на Дянков към Русия", заяви Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес