БСП плаши, че ще "отзове" хората си от ЦИК и ще прави гражданска избирателна комисия

Според социалистите не се спазва Изборният кодекс

Мая Манолова, Сн: БГНЕС

По модела на ГЕРБ, които въведоха "отзоваването" на всевъзможни партийни назначения в политическия живот, от БСП заплашиха в четвъртък, че ще "отзоват" своите представители в ЦИК.

Макар че това формално е невъзможно, защото представителите в Централната избирателна комисия се назначават с президентски указ, социалистите заплашиха, че ще "изтеглят" своите изборни специалисти както там, така и от районните избирателни комисии.

Причината, по думите на Мая Манолова е, че мнозинството на ГЕРБ в избирателните комисии не спазва Изборния кодекс и изискването на закона ръководствата на РИК и СИК да бъдат разпределяни на квотен принцип в зависимост от представителството на партиите в 41-я парламент.

От БСП смятат, че ЦИК веднъж е нарушила правата на тяхната партия, като им е предоставила само едно председателско място вместо пет в районните комисии, а сега се нарушават партийните права при преговорите за назначаване на секционни комисии.

Друго искане на социалистите е ЦИК и фирма "Информационно обслужване" (ИО) да отворят кода на софтуера за преброяване на резултатите. От Централната избирателна комисия, която става собственик на програмата, отказаха, понеже подобен акт щял да е "опасен".

"Ако ЦИК и РИК не преразгледат своите решения за ръководства на СИК, и ако ЦИК не преразгледа своето решение за отказ до достъп на кода на програмата на ИО, в БСП обмисляме крайна стъпка да отзовем своите представители в избирателните комисии", заяви Мая Манолова.

Тя изтъкна, че от левицата не искат с присъствието си да легитимират опитите на ГЕРБ да фалшифицира резултатите от предстоящите избори.

"Ние наистина сме изключително притеснени и нямаме доверие на изборната администрация, която партийно е доминирана от ГЕРБ", каза тя.

След което предложи нова инициатива от станалите модерни след протестите "граждански инициативи". БСП отправи покана към всички партии и неправителствени организации заедно да създадат "гражданска избирателна комисия", която да организира публично паралелно преброяване на резултатите от предстоящия вот.

Манолова посочи още, че в предизборния щаб на БСП се получават сигнали за готвени фалшификации на окончателните резултати. Тя посочи, че знаят за калиграфски упражнения на представителите на ГЕРБ в секционните избирателни комисии да имитират подписите на мъртвите души в списъците.

Доскорошният депутат и кандидат за следващия парламент каза, че социалистите имат информация и за готвена директна подмяна на чувалите с бюлетини и на изборните книжа във времето на транспортирането от секционната до районната избирателна комисия.

ГЕРБ няма да участва сама на изборите, а в коалиция с МВР, заяви Манолова.

Споделяне

Още от Избори 2013