БСП-Пловдив сне доверието си от Нинова и я обвини в "гьобелсов подход"

БСП-Пловдив сне доверието си от Нинова и я обвини в "гьобелсов подход"

Градският съвет на БСП в Пловдив сне политическото си доверие от националното ръководство на партията. До това се стигна, след като преди ден Изпълнителното бюро на БСП поиска пловдивският бизнесмен Георги Гергов да бъде изключен от партията.

Решението за снемането на доверието било взето на онлайн заседание. "Мотивите за единодушното решение на пленума са: системно нарушаване на Устава на Партията, некомпетентно ръководене на БСП и целенасочено създаване на конфликти, зад които личи стремеж към отслабване на партията. В годината на два важни избора това поведение гарантира поредна загуба за БСП, което е предателство към традициите и принципите на 130-годишната ни история", съобщиха от градския съвет на партията.

Те посочват, че няма да позволят "с Гьобелсов подход да бъде унищожена идеята ни и партията ни".

"Втората по големина организация в страната, каквато е пловдивската, остро реагираме на възприетата от националното ръководство практика да съобщава за взети решения през медиите", пише още в позицията им, като поводът е именно решението на ръководството за Гергов.

"Социалистите от областта и страната не могат и не бива да останат безучастни срещу това арогантно погазване на уставните принципи и норми, които са организационният и морален фундамент на БСП. Нямаме право да мълчим и да сме съучастници в унищожаването на социалистическата традиция, на антифашистката памет и на русофилска линия", завършват пловдивските социалисти.

Формалният повод за предложението на ръководството на БСП Георги Гергов да бъде изключен от партията е противоуставно заседание от ноември на Областния съвет в Пловдив, чийто председател е именно бизнесменът. Всъщност обаче Гергов от години е в обтегнати отношения с лидера на БСП Корнелия Нинова, въпреки че ѝ помогна да спечели първия си мандат начело на партията през 2016 г.

Гергов обаче все още е част от партията, защото за да бъде изключен, Националният ѝ съвет трябва да се произнесе.

Нинова: Правилата трябва да важат за всички

Малко по-късно Нинова подчерта, че позицията на БСП-Пловдив не е на всички пловдивски социалисти, а на градския съвет.

"Пловдивските социалистите е се произнесоха. Имаме техните становища в доклада на работната група, в резултат на което взехме това решение. Становището им не е ласкаво за състоянието на партийната организация в Пловдив", каза тя пред БНР.

Тя добави, че въпросът с изключването на Гергов е принципен: "Когато имаш заявка да управляваш България, да има ред и еднакви правила за всички, трябва да имаш сили да го направиш първо със себе си, вътре в партията. Въпросът е принципен. Ред, правила, устав и спазването им от всички социалисти, независимо кой как се казва".

Нинова добави, че очаква националният съвет да подкрепи предложението на изпълнителното бюро.  

Миков: Гергов е добра мишена с партиен билет

"Гергов е добра мишена с партиен билет, срещу когото да се консолидират партийните членове и да не се интересуват защо партията след 6 години в опозиция се бори да бъде незаобиколим коалиционен фактор, а не победител в едни избори срещу десницата", каза пред БНР бившият председател на БСП Михаил Миков.

Неговата теза е, че Гергов щял да бъде изключен от БСП и заради това, че говори публично, че ръководството на Нинова води партията "към изчезване". По думите на Миков документите, на база на които се иска отстраняването на пловдивския бизнесмен ще покажат, че "няма нищо общо със заявяваните причини за изключване".

"В момента Гергов трябва да бъде премахнат, за да се осигури комфорт в Областния съвет на Пловдив и да се прокарват решенията, които ръководството на БСП иска да наложи за предстоящите избори - подреждането на листите", смята Миков.

По думите му Георги Гергов има своето влияние в Пловдивска област:

"С възможностите му на бизнесмен той дава шанс за материални възможности за съществуване на много хора, които са в пловдивската партийна организация. Този факт се знае от десетки години. ... Той единно и консолидирано подкрепи избора на Нинова през 2016-а".

По думите му партийната публика щяла да остане учудена какви хора ще попаднат в листите на БСП за предстоящите парламентарни избори. Той има разправа и с други членове на партията, за да може ръководството по-късно да се оправдава с тях за резултатите от изборите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?