БСП по стъпките на Марешки за военните сделки

Планът е армейските проекти да минат до края на юни през НС, а да има договори до края на годината

БСП по стъпките на Марешки за военните сделки
Проектите за купуването на нов тип изтребители и бронирани машини минаха през парламентарната военна комисия с подкрепата на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС и уверено се движат към одобряване и в пленарна зала. Според управляващата коалиция това трябва да стане още до края на този месец, а военният министър очаква до края на годината да сключи и договори с избраните доставчици.
 
Нито един депутат от ресорната комисия в парламента не гласува "против", но депутатите на БСП и "Воля" се въздържаха. И докато това поведение бе очаквано за партията на Веселин Марешки, който поиска мораториум върху военните сделки и референдум за излизане на България от НАТО, позицията на БСП до момента не бе ясна.
 
Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви срещу увеличаването на разходите за отбрана, но  депутати от БСП открито подкрепяха проектите за нова техника. Партийната повеля по време на заседанието на военната комисия бе да се подкрепи модернизацията по принцип, но да се критикуват проектите.
 
Депутатите от БСП обаче не се справиха убедително със задачата, като трудно формулираха конкретни въпроси около проектите. В същото време депутатите не обърнаха сериозно внимание на някои съществени моменти, които могат да доведат до съмнения при реализирането на проектите.
 
Таско Ерменков (БСП) заяви, че партията му подкрепя модернизацията на армията, но има някои въпроси в проектите, които го притесняват. Като такъв той формулира пропуски в предвиденото икономическо сътрудничество, след което напусна заседанието с аргумент, че трябва да пътува.
 
Колега му Спас Панчев не беше доволен, че се допуска и опция за купуването на изтребители втора ръка и поиска държавата да закупи нови. Колегите му повдигнаха въпроси и за липсата на достатъчно информация за въоръжението на машините и финансовата рамка. 
 
Военният министър Красимир Каракачанов определи позицията на БСП като "абсолютно несериозна". 
 
Той получи силна подкрепа от представителите на ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти". Зам. -председателят на НС Емил Христов определи проекта като много добър и изяви готовност лично да го защитава. 
 
Леко изненадващо представителят на "Воля" Слави Нецов реши да гласува като колегите си от БСП "въздържал се" въпреки гневната риторика на Марешки от последните дни. И БСП, и "Воля" допуснаха обаче възможност да променят позицията си, ако бъдат подобрени проектите. 
 
След заседанието председателят на комисията Константин Попов (ГЕРБ) съобщи, че очаква проектите да бъдат одобрени в пленарна зала до края на юни, а военният министър Красимир Каракачанов каза, че се надява до края на годината да сключи и конкретни договори. 
 
Това обаче е малко вероятно, защото по проектите има много техническа работа, възможно е забавяне на гласуването им в парламента, а и досегашната практика е показала, че МО не работи с бързи темпове. 
 
Двата проекта са на обща стойност над 3.2 млрд. лева с ДДС, а до седмици се очаква МО да подготви и проекта за купуването на два нови патрулни кораба, който с ДДС ще се доближи до 1 млрд. лева. 
 
Има ли фаворит за новите самолети? 
 
Затруднени в критиките си към проектите, от БСП посочиха по време на дебата медийна информация, според която вече има фаворит за избор на нов тип изтребител. 
 
Каракачанов игнорира въпроса, но по-късно категорично отхвърли възможността проектът да фаворизира даден кандидат.
 
Според неофициална информация за фаворит в проекта се смята офертата на Израел за изтребители втора ръка Ф 16. Каракачанов обаче отхвърли подобни коментари. Самият той на няколко пъти вече коментира, че предпочитанията са за нови самолети. 
 
Около проекта обаче има много подводни камъни. 
 
Експерти предупреждават периодично, че се предлага избор между нови и употребявани самолети, който е много труден, но ВВС твърди, че ще се справи, залагайки на точна методика за оценка. Конкретните ѝ измерения обаче вероятно няма да са публични. 
 
Проектът предвижда да се поискат предложения от САЩ за новопроизведени бойни самолети F-16 блок 60 (или 70) и F/A–18E/F Super Hornet, както и за употребявани F-16, модернизирани до варианта OFP М6, и втора ръка F/A–18E/F Super Hornet. Ще се искат и оферти от Португалия и САЩ за втора ръка F-16 MLU, а от Израел – за употребявани F-16 C/D.
 
От Франция се очаква предложение за нови и употребявани Dassault Rafale, от Италия – за втора ръка Eurofighter Tranche 1, от Германия за за нов Eurofighter, а от Швеция за нови Gripen C/D.
 
Намерението на МО да иска оферти за нови Super Hornet и Eurofighter е безсмислено, тъй като това са мощни и модерни машини, чиято покупка, а още повече експлоатация и поддръжка, затрудняват далеч по-богати от България страни. Само преди няколко месеца министърът на отбраната Красимир Каракачанов призна, че България няма пари и за самолети Dassault Rafale. Много съмнително е дали е възможна и сделка за нови F 16.
 
От новите машини най-голям шанс имат изтребителите Gripen на шведската корпорация "SAAB", която е активна в България и следи от дълго време плановете за покупка на нов изтребител. По неофициална информация вероятно "SAAB" може да си позволи да предложи повече от 8 самолета в тази цена.
 
Като фаворит в последните седмици се оформя офертата на Израел. Хърватия договори с Израел покупката на 12 употребявани изтребители Ф-16C/D за около 420 млн. евро и подобна оферта влиза в българските възможности. Още повече, че в проекта изрично е записано, че България ще се опита да закупи възможно най-много самолети (най-малко 8) за предвидената сума от 1.8 млрд. лева. 
 
Липса на публичност 
 
За разлика от проекта за нов тип изтрбители, който е много подробно разписан, този за новите бронирани машини не е толкова детайлен в публичната му част. 
 
Няма никаква публична информация на какви технически параметри трябва да отговарят търсените от България машини, а това е от съществена важност, тъй като изискванията за   задвижването на машината, нивото на защита и други ще определят избора на доставчик. 
 
От БСП повдигнаха въпроса за липсата на достатъчно информация, но зам.-командирът на Сухопътните войски Валери Цолов обясни, че техническите изисквания са много обемни и успокоиха, че са точно формулирани за всяка една търсена машина. 
 
Защо е важно кой как гласува?
 
Необходимостта от закупуването на нов тип изтребители и нови бронирани машини е на дневен ред от най-малко 15 години, но поради различни причини така и не се стигна до сключването на сделки.
 
Това налага около проектите да има широко политическо съгласие, което да гарантира реализацията им, тъй като те ще се изплащат най-малко десет години от няколко различни правителства и ще определят развитието на сектора "отбрана" за десетилетия.
 
БСП и останалите опозиционни партии са длъжни да аргументират ясни и точни въпроси по проектите, да формулират предложения за тяхната промяна при необходимост, тъй като парламентът е единственият лост за граждански контрол върху многомилионните военни разходи, но не и да изпадат в популизъм.
 
В същото време управляващите трябва да дават детайлна публична информация за проектите, за да не се повтори трагичните резултати от досегашната модернизация на българската армия.
 
Срещу изхарчените стотици милиони левове в последните 15 години не са придобити почти никакви бойни способности, а някои от подписаните договори са емблематични за лошото планиране и реализиране.
Споделяне

Още по темата

Още от България