БСП подава четирима кандидати за комисията по досиетата

Парламентарната група на БСП одобри четири номинации на новата комисия, която ще разсекретява архивите на бившата Държавна сигурност (ДС). Това са Георги Георгиев, Христо Марински, Искра Баева и Евтим Костадинов. Имената бяха съобщени във вторник лично от Костадинов, който е депутат от Коалиция за България.

Георгиев е бивш зам.-министър на регионалното развитие в правителството на Симеон Сакскобургготски, а Марински е служител по сигурността на информацията в президенството и според депутати е посочен лично от Първанов да оглави 9-членния орган. Искра Баева е известен с левите си убеждения историк и преподавател в СУ.

Депутат от левицата коментира пред Mediapool, че кандидатурата на историка проф. Драгомир Драганов е била отхвърлена с внушително мнозинство.

Левицата ще внесе в сряда имената във вътрешната парламентарна комисия, която по закон дава на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) да провери дали кандидатите са с чисто минало.

Според приетия в края на миналата година закон за отварянето на досиетата, членовете на новата комисия трябва да не са работили за бившите тайни служби, да не са осъждани и да имат достъп за работа до секретна информация.

Костадинов каза, че четиримата кандидати ще бъдат пуснати за проверка, но това не означава, че левицата иска четири места в комисията. Въпросът щял да се договори с коалиционните партньори от НДСВ и ДПС.

По последни информации на депутати от мнозинството обаче Коалиция за България ще иска да има максимално представителство в комисията и така някоя от по-малките парламентарни групи – ДСБ, “Атака” или и двете ще останат без представител в новата комисия.

Срокът за формирането на комисията изтече на 22 януари, но той не бе спазен поради забавяне на предложенията от страна на БСП.

Макар социалистите да твърдяха, че съставят на комисията по досиетата няма да се формира на партиен и квотен принцип, на практика се очертава точно такъв подход.

Към този момент БСП и НДСВ са подали четири имена за комисията. ДПС и ДСБ предложиха по двама кандидати, СДС - един. “Атака” все не е внесла номинация, според непотвърдена информация можело да номинират журналиста Асен Сираков.

Споделяне

Още по темата

Още от България