БСП подхвана борбата на Мая Манолова за правата на длъжниците

Корнелия Нинова: Управляващите подмениха волята на хората

Корнелия Нинова

БСП ще внесе няколко законопроекта в подкрепа на длъжниците, като внесе официално в Народното събрание предложенията на омбудсмана Мая Манолова по отношение на частните съдебни изпълнители, банките, фирмите за бързи кредити и монополите.

Това стана ясно от изказване пред БНР на лидера на левицата Корнелия Нинова.

"Оставаме опозиция и алтернатива в 44-то Народно събрание. Внесохме законопроект, който засяга преизчисляването на пенсиите. Тази седмица ще внесем предложенията на омбудсмана за промени в ГПК, които се отнасят до частните съдебни изпълнители". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по БНР.

Целта на текстовете е да облекчат хората с дългове, като се даде възможност да се обжалват оценките на цените на имотите, да разбират навреме, че срещу тях се води изпълнително дело и т. н.

"Предлагаме да се затворят вратичките срещу това гражданите изобщо да не разберат, че по отношение на тях се води съдебно дело. Сега с призоваването чрез залепване на съобщение на вратата или на друго публично място много често длъжникът не разбира, че срещу него е заведено дело, че е осъден. Тоест предлагаме промени в призоваването“, обясни преди дни Манолова.

"Освен това предлагаме да има възможност длъжникът да реши дали иска съдебен процес с една банка, която иска да обяви кредита му за изискуем и да го събира по съдебен ред, или по бързата процедура да бъде издаден изпълнителен лист. Като тук трябва да е ясно, че разноските по един съдебен процес се водят за сметка на длъжника, ако той загуби делото. Също така предлагаме да има случаи, в които гражданинът да може да си спести и таксите, и униженията да бъде длъжник в съдебно изпълнение при частен съдебен изпълнител, като кредиторът да е длъжен, завеждайки дело, да посочи банкова сметка, по която длъжникът може доброволно да плати, така че да не се стига до съдебно изпълнение. Също така предлагам да се даде възможност на длъжниците да обжалват оценките на недвижимите имоти, изобщо на всички вещи, които се извеждат на публична продан. Защото сега жилища, апартаменти, недвижимости се продават наистина за без пари“, посочи още омбудсманът.

Корнелия Нинова изтъкна пред БНР, че с политики левицата ще следва предизборните си цели, докато управляващите се отмятат от обещанията си. Като доказателство тя изтъкна, че БСП вече е внесла промени в Кодекса за социално осигуряване за преизчисление на пенсиите, макар че парите за целта няма как да бъдат осигурени, защото опозицията няма как да внася промени в закона за бюджета.

"Управляващите отстъпиха от обещанията си и подмениха волята на хората, които ги подкрепиха. Видяхме, че при гласуването на правителството имаше сериозни разминавания между обещанията и програмата им", подчерта Нинова и посочи, че те са отстъпили и от проблема с демографската катастрофа, а също и по темата за сигурността.

Корнелия Нинова коментира разбирането на опонентите си за морала в политиката: "ГЕРБ преди изборите обещаха нова Конституция, в която да отпадне имунитетът на народните представители. Не, няма го в програмата им и няма да се случи. Внесохме два пъти предложение за замразяване на депутатските заплати – те два пъти го отхвърлят. За какъв морал говорим тогава, при положение че народът обеднява, а депутатските заплати растат", попита председателят на БСП.

Споделяне

Още от България