БСП подкрепи изпращане на контингент в Кандахар

БСП подкрепи изпращане на контингент в Кандахар

БСП реши да подкрепи увеличаването на българския контингент в Афганистан, включително с изпращане на военна част в Кандахар. Това съобщи говорителят на партията Ангел Найденов пред Mediapool след Изпълнително бюро във вторник.

Подкрепата обаче не е безусловна, каза Найденов и обясни: “Трябва да се осигури на контингента всичко като бойна техника – бронирани машини, средства за индивидуална защита и да бъде осигурено достатъчно време за подготовката на военнослужещите.”

Министрите на външните работи и на отбраната в четвъртък ще бъдат изслушани от парламентарните комисии, но изпращането на мисията няма нужда да бъде одобрявано от парламента, а само от правителството. Очаква се то да вземе решение в сряда, каза Ангел Найденов, който е председател на парламентарната комисия по отбрана.

Преди дни министърът на отбраната Веселин Близнаков обяви, че се готви нов български контингент за Афганистан, който ще охранява вътрешната част на летището в Кандахар. Сега наши бойци има в столицата Кабул.

“Разбираме мисията там като тест за способността на НАТО и неговата ефективност”, коментира Найденов и добави, че международните сили са в Афганистан с мандат на ООН.

По думите на Найденов за контингента са нужни 50 млн. лв., които са предвидени в бюджета на МО. Средствата ще отидат за екипировка, оборудване, за пребиваването на бойците в чуждата държава и т.н.

Той каза още, че е необходимо предварително разработване на стратегия за участието на България в мисии зад граница. Може би паралелно с обсъждането на предложенията за бюджет на МО трябва да има и планиране на нашето участие в съответните операции за съответната година, каза Найденов.

Преди дни вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин заяви, че България трябва да разгледа увеличаването на присъствието си в мисии зад граница и обърна внимание на парадокса, че откакто сме член на НАТО участието на български военни е намаляло наполовина – от 800 на 400 военнослужещи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?