Бившият лидер на българските социалисти отчете като голяма грешка своята толерантност

БСП подкрепи Станишев за втори мандат начело на ПЕС

БСП имала мярка и не преяждала с власт, вече ще управлява с друга партия само при ясни споразумения

БСП подкрепи Станишев за втори мандат начело на ПЕС

Конгресът на БСП подкрепи оттеглилия се от върха на "Българската социалистическа партия" Сергей Станишев в желанието му да се бори за нов мандат начело на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Партията гласува в неделя, че Станишев ще е нейната номинация за председател на ПЕС в изборите за поста, които ще се проведат през 2015 г. Станишев даде заявка за битка за запазване на поста начело на ПЕС в продължила над един час реч пред последния, по думите му, като лидер на партията конгрес на БСП. Той отчете пред съпартийците си като своя голяма грешка прекалената си толерантност. В същото време обаче заяви, че избор на нов председател на партията нямало да има, ако не го бил предизвикал, а той направил това, защото преценил, че е "по-доброто за нашата кауза” и не искал заради негови грешки да страда партията.

Станишев, който 13 години бе начело на БСП и претърпя десет изборни загуби, съжали, че не осъществил мечтата да види БСП като самостоятелно управляваща партия. В речта си той само веднъж спомена името на депутата от ДПС Делян Пеевски, чийто опит за назначение като шеф на ДАНС провокира антиправителствените протести.

Много хора не ни вярват и заради Пеевски

"Знам, че много хора не ни вярват днес. Заради грешките, които допуснахме в последната година. И да, заради случката с Пеевски. Аз нееднократно съм отговарял на въпроса КОЙ? И на въпроса ЗАЩО беше предложен за председател на ДАНС. Без да бягам от личната си отговорност", каза още Станишев. Той определи оставката си като крачка встрани и не защото бяга от отговорност.

Напускащият лидерския пост в БСП, но заявил, че ще остане начело на "Коалиция за България", Станишев даде знак, че ще продължи да дирижира нещата. Той каза, че "оттук-нататък ще управляваме с други партии, само и единствено, ако това е необходимо в името на националните интереси, след широко допитване в партията, при ясни споразумения пред обществото".

По думите му, за разлика от ДПС и ГЕРБ неговата пария има мярка и не преяждала с власт. От речта му стана ясно още, че разривът със сегашния партньор в управлението на страната е настъпил преди евроизборите през май. "Десет месеца управлението с ДПС вървеше добре", каза Станишев.

ДПС са силен партньор, но уважението трябва да е взаимно

"Приехме компромиса на коалиционното управление в името на държавността, защитата на свободата и демокрацията. Не може само и единствено БСП да плаща цената на политическото съгласие в името на националните приоритети и каузи – не и цената на съдбата на партията”, заяви Станишев в речта си, която по същество преповтори редица негови предишни речи пред социалистите.

"Видяхме, че ДСП са силни партньори в политическите битки, които водихме съвместно, но уважението към вижданията и интереса на другия трябва да е взаимно. Ние сме единствената партия, която не преяжда с власт”, каза Станишев.

Той отново обвини партията на предшественика му на лидерския пост в БСП Георги Първанов за основна причина за загубата на социалистите на евровота, но в същото време даде знак, че е готов на преговори с бившия си ментор.

Трябва да сме готови за разговори с АБВ

"Хората продължават да мислят, че става дума за лична разпра между Станишев и Първанов. Днес АБВ са друга политическа партия. За мен нейният профил не е ясен. Направиха заявка за президентска република, което винаги при нас ще избие като авторитаризъм. АБВ отново се очертават като наши опоненти на предстоящите избори. Но смятам, че ние като силна партия в името на България трябва да сме готови за разговори с АБВ срещу ГЕРБ”, каза напускащият лидерския пост.

Тръгвам си от БСП много богат с доверието и обичта на огромен брой хора, разчуства се Станишев, който четири пъти се просълзи по време на речта си и обясни, че"най-скъпите неща, които съм получавал са неща, плетени от симпатизанти".

По повод избора на негов наследник на председателския пост Станишев каза, че никой не може и не бива да е настойник на лидера на социалистите. Той отправи и съвет към новия председател на партията: „Твърде често съм прощавал и тежки грешки, и поведение, което руши авторитета и доверието в БСП. Искам новият председател да дава шанс, перспектива, но категорично да търси отговорност и решително да не подминава всеки и всеки."

Станишев си припомни датата 15 декември 2001 г., когато на 35 г. е застанал начело на БСП. Бях повече притеснен, отколкото щастлив в този ден, заради огромната отговорност пред вас, пред партията и пред България, обясни той.

13 години по-късно промених немалко, много не можах да променя, заяви той и добави, че не може да се примири с нещата, които не е успял да промени.

Симпатизантите чакат силен знак за консолидация

Конгресът е натоварен с много очаквания, симпатизантите очакват силен знак за консолидация на партията, каза още лидерът на БСП.

Преди речта на Станишев на делегатите беше показан клип за последните години от историята на БСП - "13 години в 13 минути". В него бяха откроени събития като сформирането на правителство с премиер Сергей Станишев през 2005 г., преизбирането на Георги Първанов на президентския пост през 2006 г., влизането на България в ЕС през 2007 г

Конгресът на БСП започна със закъснение, тъй като делегатите трябваше да преминават проверка през детектори от съображения за сигуронст. Делегатите на висшия партиен форум са 784, като от февруарското заседание 18 са починали, а 41 са преминали в други партии.

Форумът все пак бе уважен от премиера Пламен Орешарски, както и от заместника му Зинаида Златанова. Сред министрите в оставка, които дойдоха за висшия партиен форум, но не са членове на БСП, са Десислава Терзиева, Данаил Папазов и Таня Андреева.

Споделяне

Още по темата

Още от България